Снимки: SolarGaps

Умни щори генерират енергия от слънцето

Агенция Монитор - неделя, 14-05-2017 - 13:57

Щорите за прозорци отдавна допринасят за пестенето на електроенергия, като спират достъпа на слънчева светлина в помещенията и намаляват консумираната от климатика електроенергия. SolarGaps развива това, като всяка от ламелите на щората е покрита с монокристални слънчеви панели, които генерират електроенергия от слънчевата светлина, която спират.

Щорите са оборудвани с датчик за светлината, посредством който според слънцето, автоматично се променя ъгъла на ламелите, за да абсорбират най-добре лъчите.

SolarGaps са разработени от предприемача Евгени Ерик, който твърди че щорите са способни да генерират до 100Kwh енергия на квадратен метър, когато са монтирани отвън на прозореца или до 50Kwh, когато са отвътре.Генерираната енергия, може да бъде акумулирана в батерия за по-нататъшна употреба или може да се използва докато се генерира.

 


Освен, че ламелите автоматично променят ъгъла си за да следят слънцето, щорите може да се управляват и ръчно, чрез приложение за iOS / Android. Софтуерът не само позволява на потребителите да отварят и затварят щорите по желание, но също така позволява на потребителите да настроят отварянето и затварянето им по график, да следят количеството генерирана енергия или да ги настроят така, че да се отварят всеки път, когато някой влезе в помещението, тъй като имат вграден сензор за движение.

Тагове:  KSolarGaps

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.