Паразити налазиха панелките и градинките край морето

Добромир Радушев - сряда, 14-06-2017 - 16:04

Десетки сигнали за бълхи, кърлежи и комари в панелните блокове и градинките са постъпили в общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ във Варна, съобщи управителят му Антония Тончева. Обикновено масовото размножаване на паразитите е през лятото, но сега са подранили. Основната причина е, че на всеки 2 - 3 големи жилищни блока във Варна има по една добра душа, която храни бездомни и скитащи котки, които са основните развъдници и разпространители на бълхите. Това означава, че ако сега не вземем мерки, през юли ни очаква голямото им нашествие, прогнозира Тончева. Възможностите да ни налазят бълхи и да ги отнесем в дома си са големи, тъй като уличните котки спят под автомобилите ни на паркинга, влизат в жилищните блокове и са на детските площадки в междублоковите пространства. Най-застрашени са мазите в жилищните сгради без остъкления или незамрежени прозорци, гаражите и големите складове. Там обикновено се приютяват бездомните котки, като се получава биотоп (развъдник) на паразитите. Според специалистите, нашествието на бълхи е обичайно за лятото, но в голяма степен зависи и от поддържаната хигиена. Свързва се и с увеличената популация на мишките и плъховете. Доказано е, че бълхата може да пренася и разпространява бактерия на чумата и туларемията, ако е смукала кръв от болни плъхове. При ухапване от бълхи по кожата остават белези, които наподобяват пътечка и предизвикват силен сърбеж. Най-застрашени са меките части на тялото и крайниците, като често се стига до дерматити и алергии. Най-добрата предпазна мярка е поддържането на стриктна телесна хигиена и чистота в жилището. Добре е да се знае също, че бълхите бягат от вода и влажни терени. Третирането с препарати на обществените места във Варна се извършва от общинското специализирано предприятие „ДДД“. Пръсканията по мазите в панелните блокове и други жилища се извършва от частни фирми срещу заплащане.

Приключи и първият етап от борбата с кърлежите, като са обработени близо 800 дка в парковете, районите на училищата, детските ясли и градини, детските и спортни площадки. Повторната обработка ще започне през следващата седмица и отново ше е на площ от 800 дка. Графикът за пръсканията ще бъде обявен публично. Срещу комари във Варна са обработени 100 дка, предимно в района на Морската градина. Повторна обработка ще има в края на юни, когато ще се третират деретата, които са основните им биотопи (развъдници). 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.