Мечка веган обикаля над Мелник

РУМЕН ЖЕРЕВ - четвъртък, 28-09-2017 - 14:56

От няколко дни голяма кафява мечка обикаля гората в близост до село Горна Сушица високо в Пирин планина, като плаши 30-ната му жители, предимно стари хора. Баба Мария се паникьосала и се обадила на дъщеря си София, която живее в Сандански, за да дойде и да я вземе при себе си: „От няколко дни мечката слиза досами селото, не смея да излеза по-далече от двора, страх ме е да отида до магазина, хлеб да си купя. Стъмни ли се се заключвам в къщата“, оплакала се по телефона самотната баба на щерка си.

Селския пастир няколко пъти се срещал очи в очи с мечката, но тя го отминавала небрежно, както него, така и голямото стадо от овце и кози: „Сигурно е вегетарианка мецаната, обикаля овощните градини на хората и яде ябълките и крушите по земята. Досега и пчелари не са се оплакали, че са нападани пчелините им, но знае ли се. Мечката сигурно е сама, не съм видял мечета около нея“, разказал пастира на съселяните си. Местни ловджии също са я забелязали, но няма да я отстрелват, защото е абсолютно забранено.

Село Горна Сушица се намира високо в Пирин планина на 30-на километра югоизточно от Мелник. Старите хора от селото си спомниха, че последното „посещение“ на няколко мечки в землището на съседното село Кашина е от преди няколко години. Тогава една от тях с двата си мечока се задържала близо 3 години в района, после изчезнали. Хората, даже им оставяли плодове на определени места в гората.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.