Над 15 кг месни продукти с изтекъл срок на годност хванали инспекторите.
МОНИТОР

Над 1,5 тона храни унищожени по празниците

Агенция Монитор - сряда, 11-01-2017 - 12:50

Над 1,5 тона храни са унищожени по Коледните и Новогодишните празници от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от БАБХ.

Инспекторите са извършили общо 2254 извънредни проверки, от тях 430 са в производствени предприятия, 1664 в магазини и заведения за обществено хранене и 184 в складове за търговия на едро.

Най-често констатираните нарушения са несъответствия в състоянието на помещенията и оборудване, предлагане на храни с изтекъл срок на годност, нерегламентирана продажба на храни - предимно от животински произход, неправилно етикетирани храни, некоректно и нередовно водени записи по системите за управление безопасността на храните, както и нередовни здравни книжки на персонала.

Инспектори към Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас са бракували и насочи за унищожаване 1,3 тона сухо мляко с изтекъл срок на годност.

При засилените проверки проверяващи в Пазарджик пък са конфискували близо 100 кг храни от животински произход с изтекъл срок на годност.

В Област Пловдив, София област и Стара Загора са спрели от реализация съответно 16,5 килограма суровини от животински произход без съпроводителни документи, над 15 килограма месни продукти с изтекъл срок на годност и 13,6 килограма месни продукти без документи за произход.

В резултат на установените несъответствия са съставени 31 акта и са направени 103 предписания, допълниха още от Агенцията по храните.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.