Стъклокерамичните плотове и тенджерите с дебело дъно също помагат за пестене на ток при готвене.
СНИМКА: PIXABAY.COM
Керамичните и стъклените съдове също пестят енергия

С тенджера под налягане горим 20% по-малко ток

Агенция Монитор - вторник, 26-12-2017 - 18:14

Затворените врати към студени помещения свалят загубите на топло с две трети

С тенджера под налягане можем да изразходим около 20% по-малко енергия за варене не манджата, отколкото използвайки обикновена тенджера. Това ни съветват от Комисията за защита на потребителите (КЗП) за празничните дни, когато готвим повече.

Готвим ли с котлон, е най-удачно да използваме този, който най-точно съвпада с диаметъра на тенджерата или тигана.

При готвене на по-малки количества е добре да предпочетем малки готварски, уреди като електрически тиган например. Те се нуждаят от до 3 пъти по-малко енергия. В тенджерите под налягане пък храната се приготвя около 3 пъти по-бързо.

В случай че трябва да варим вода, е добре да не наливаме по-голямо количество от необходимото. В случай че ще варим малко вода, електрическият чайник е най-добрият избор, тъй като на него му трябва по-малко ток в сравнение с котлоните.

При готвене на фурна можем да спестим ток за подгряването й. Храната, чието приготвяне отнема повече от час, може да бъде сложена в студена фурна. Докато готвим, трябва да се стараем да не отваряме фурната прекалено често, защото така тя ще губи всеки път от 50 до 100°С от температурата си.

За всички ястия, изискващи готвене повече от 45 минути, можем да изключим фурната 10 минути преди оставащото време. Тя ще задържи температурата си, стига да не я отваряме. Така ще спестим до 20 на сто от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за приготвянето на съответното печиво.

Друг начин да пестим е, като намалим термостата на фурната с 20°C, когато приготвяме ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, затова с тях е нужна по-малко енергия.

Друг начин за пестене на ток е, като извадим замразената храна, която ще готвим, от предната вечер и я оставим да се размрази в хладилника. По този начин уредът консумира по-малко енергия.

В случай че повече дни няма да бъдем по празниците у дома, е редно преди тръгване да прегледаме всички уреди и да оставим включени само тези, които е наложително да работят.

От КЗП съветват и как да пестим енергия за отопление. Затворим ли вратите към хладните стаи като кухни, бани и перални помещения, можем да намалим със 75% загубата на топлина в дома си.

От едно от ерепетата ни съветват да не покриваме и или преграждаме отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спираме топлината, която отдават в помещението. Намаляването на градусите на отоплението през нощта или при отсъствие от дома също намалява сметката за ток или парно. Хубаво е по възможност да избягваме да ги изключваме напълно, защото така стените на жилището изстиват и впоследствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.