В София вече има 60 електрически автомобила Volkswagen e-up! за споделено ползване.
Снимки Булфото

60 коли на ток за споделено ползване плъзнаха в София

Денислав Стоянов - четвъртък, 12-04-2018 - 15:56

Електромобилите Volkswagen e-up! предвещават бъдещето на градската мобилност

В София вече има 60 електромобила за споделено ползване на услугата SPARK. За петте месеца от стартирането си, платформата успя да увеличи двойно автопарка и да разшири почти двойно зоните, в които може да се наеме или освободи кола на ток. SPARK е услуга от ново поколение, която позволява откриване и наемане на електрически автомобил през мобилен телефон, независимо дали искате да ползвате услугата 15 минути или няколко дни.

След ползване на услугата, може да оставите колата в „синя“ или „зелена“ зона, където електромобилите спират безплатно, или в определените за целта зони извън центъра на София. SPARK е съвместен проект на Eldrive – компания, специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за дългосрочно наемане на електромобили, и литовската компания Ride Share, която предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс, Литва.

Volkswagen e-up! е с дължина 3,60 м, има четири врати и при необходимост може да превозва до 5 човека.

Ключова роля за успеха на SPARK в София имат двата основни партньора – основен застраховател на електромобилите ДЗИ и „Порше България”, доставчик на колите Volkswagen „e-up!”. Компанията SPARK избра именно Volkswagen e-up! за услугата споделено ползване на електрически автомобил в София, тъй като този модел е с компактни размери – дължина едва 3,60 м, има четири врати за достъп до салона, при необходимост може да превозва до 5 човека и 250 литра багаж или двама пътника отпред и багажник с обем 923 литра.

Електромобилът e-up! е с автоматична скоростна кутия, има парктроник и се управлява много лесно.

Моделът Volkswagen e-up! е динамичен, ускорява се от място до 50 км/ч за 3,5 секунди и развива максимална скорост 130 км/ч. При напълно заредена батерия и в идеални климатични условия моделът може да измине до 160 км, а в реална градска среда автономният пробег е около 120 км. Освен удобството, екологичното придвижване и удоволствието, което предлага, Volkswagen e-up! се превръща в посланик и учител по електрическа мобилност и я прави буквално достъпна за всеки със смартфон.

Ключова роля за успеха на SPARK в София имат двата основни партньора – ДЗИ и „Порше България”.

От старта на проекта SPARK в столицата вече са пуснати в действие 60 електрически автомобила, регистрирани са над 10 000 потребителя, около 150 индивидуални сесии на ден и два пъти по-голяма зона за наем и освобождаване на колите. От SPARK си поставят високи цели – 100 електромобила до края на 2018 година и 250 до края на 2019 година.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.