Пеевски в окото на торнадо от манипулации

Агенция Монитор - сряда, 21-02-2018 - 19:33

Истинско торнадо от манипулации по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски опита да завихри в последните дни, преизпълнявайки норматива, Фабриката за фалшиви новини. Целта е повече от ясна - да се прокара внушението, че главният герой във фантазиите на обслужващите олигархията „писачи“ е най-важният човек в държавата и с него се съобразяват политиците, но не и шайката от забогатели в годините на прехода бизнесмени, като Иво Прокопиев, чиито далавери Агенция Монитор и вестниците „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“ не спират да вадят наяве.

Тон с нескопосан опит да насади тъкмо тази теза даде професионалният протестър и любим автор на флагмана на Фабриката за манипулации „Капитал“ Даниел Смилов. Вживявайки се в ролята на политолог, грантаджията реши да групира политиците на непрогледнали, които не сипят лъжи за Пеевски, и прогледнали, като куклата на конци Христо Иванов и, естествено, отрочетата на Командира Атанас Атанасов и Радан Кънев, които неуморно обикалят тв студиата, за да сипят неверни твърдения по адрес на депутата. Едва ли някой би се учудил от напъните на Смилов да се докаже като лоялен и професионален манипулатор пред своите господари с оглед на поверените му отговорности. Именно той бабува с писанията си на създаването на партията на мафията „Да(й), България“ и играе ролята на неин неформален говорител, като задава опорните й точки и фалшивите й новини и ги мултиплицира в изданията на кръга „Капитал“ и присъдружните им сайтове.

След като като Смилов „блесна“ с политанализа си във Фейсбук и, естествено, бе услужливо цитиран във всичките сайтове, обслужващи подсъдимия розовобузест олигарх от Разград и банкера беглец Цветан Василев, в хора се включи друг любимец на Фабриката - Николай Стайков. Само и само да даде енергия на торнадото, грантаджията от люпилнята за „писачи“ на Прокопиев пробва да претопли куп стари опорки, като руската връзка, а със същия успех и да придаде нов заряд на споровете между премиер и президент, след като двамата вече бяха призовани от самия Пеевски да изглаждат отношенията помежду си, без да замесват неоснователно името му.

Като беквокалист междувременно се включи и „перото“ на българската секция на „Дойче веле“ Иван Бедров, който също като Смилев и Стайков е сред авторите на манипулации, редовно цитирани от сайта на подсъдимия за данъчни престъпления фармацевтичен бос Огнян Донев - „Клуб Z“. Той също реши да анализира къде тлее огнището между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 с тънък намек за „специални“ отношения на премиера с Пеевски, който призовал: "Ако смятат, че аз съм нещо лошо, да кажат защо!“ Само че сам се опроверга, намеквайки, че всички са замълчали гузно след интервюто по темата в „Телеграф“, защото самият премиер преди това призова, ако някой разполага с каквато и да било притеснителна информация, веднага да я огласи и негови са думите: "Ако имаше нещо за Пеевски, досега щяха да са го извадили.". Не че творчество на Бедров не заслужава награда "Хюго" или "Небюла" за научна фантастика, но опорните точки на Фабриката отдавна очевидно се изчерпаха, поради което се залага на количеството, а не на качеството, което така или иначе не би могло да съществува.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.