Обама и Путин не изпитват никаква симпатия един към друг.
Хладният тон между САЩ и Русия остава

Обама и Путин разделени заедно

Агенция Монитор - вторник, 29-09-2015 - 07:35

Разбраха се да си сътрудничат

Путин и Обама се съгласиха да търсят дипломатическа развръзка на сирийската гражданска война, но не постигнаха съгласие по основния въпрос - дали сирийският президент Башар Асад трябва да задържи властта, предаде АП.

Хладно ръкостискане без размяна и на една дума, строги лица – така започна дългоочакваната среща между президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама – първата за двамата държавници от юли 2013 г. насам.

Разговорът им продължи над час и 40 минути – много над предвидените 55 минути, като според американски официален представител половината от времето е било посветено на Сирия, а другата половина - на Украйна. Не е бил постигнат обаче значителен напредък в опита им да съгласуват позициите си за кризата в Сирия и политическото бъдеще на близкоизточната държава. Така хладният тон между Москва и Вашингтон се запази.

Двамата президенти се договориха за консултации между своите армии с цел избягване на стълкновение между американски и руски военни при потенциални операции в Сирия.

Засилването напоследък на руското военно присъствие в Сирия, включително с допълнителни танкове и военни самолети, създаде опасения за непредумишлени или случайни сблъсъци между силите, както и въпросителни в САЩ за основните цели на Москва, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин заяви, че срещата му с президента на САЩ Барак Обама е била "много полезна и открита" и двамата са обсъдили руско участие във военна кампания срещу бойците от "Ислямска държава" в Сирия.

Путин уточни, че смята за незаконни въздушните удари на Франция, Австралия и САЩ в Сирия. Русия разглежда свое възможно участие в уреждане на конфликта само в съответствие с международното право, заяви пред журналисти Владимир Путин. Сирийският народ трябва да реши съдбата на Асад, не Обама или френският президент Оланд, заяви още Путин, отхвърляйки призивите на американския президент Обама и държавния глава на Франция Франсоа Оланд за изключване на Башар Асад от усилията за постигане на политическо решение на конфликта в Сирия.

По-рано в понеделник двамата лидери изложиха напълно различни позиции за бъдещето на сирийския президент Башар Асад в своите речи пред годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Обама каза, че е готов за сътрудничество с Русия и Иран в опит да се сложи край на четиригодишната гражданска война в Сирия, при която загинаха най-малко 200 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Обама описа Асад като главния виновник, докато Путин каза, че няма алтернатива на сътрудничеството с армията на Асад в борбата с "Ислямска държава".

Путин призова за създаване на по-широка международна антитерористична коалиция.