Илюстрация: Duke University

Система предава безжично електрическата енергия

Агенция Монитор - сряда, 26-10-2016 - 13:09

Способността да се зареждат устройства, без те да са включени в контакта се промъква в гаражи, дневни и дори самите мебелите, но повечето от тези системи изискват непосредствена близост до източника на захранване. Материалите и технологията, които осъществяват безжично зареждане на следващо ниво вече съществуват. Нов метод, използва подобен на LCD монитор панел, който може да  зарежда на няколко устройства едновременно на разстояние до 10 метра.

Актуалните системи работят предимно чрез индукция. Зарядния панел съдържа медна намотка и когато ток протича през намотката се генерира достатъчно силно магнитно поле, за да предаде ток към близка намотка, която е поставена в телефон, четка за зъби или електрически автомобил. Проблемът при тези системи е, че силата на магнитното поле пада много бързо, което означава, че устройството трябва да бъде в контакт или поне много близо до източника на захранване. Въпреки, че не е необходимо устройството действително да се включва с кабел, все още е необходимо да бъде в непосредствена близост до източника за зареждане.

”Предложената от нас система ще бъде в състояние автоматично и непрекъснато да зарежда всяко устройство, навсякъде в рамките на една стая, като ще превърне липсата на заряд в батериите в нещо от миналото.” казва Дейвид Смит, професор в Университета Дюк и един от авторите на доклада.

Новата система ще разполага този обсег, като използва по-високи микровълнови честоти, фокусирайки вълните към устройство в стаята чрез плосък, подобен на LCD панел. Този панел ще бъде изработен от мета материала, който вече позволява на експерименталните автомобили на Toyota да общуват със сателити чрез плоска „антена” на покрива.

В този случай, всяка клетка на мета материала може да бъде настроена да управлява електромагнитната вълна, както бъде пожелано, като може да фокусира енергийните лъчи от панел размерите на телевизор, монтиран на стената, до нещо толкова малко като смартфон, където и да се намира в стаята. Системата може да зарежда няколко устройства едновременно и работи на разстояние до 10 м, което е два пъти обхвата на системата KAIST. Системата Cota достига до 9 м, но тъй като е базирана на трифазна технология е твърде скъпа и неизгодна за домашна употреба.

Разбира се, от предложената нова система има още какво да се желае. Източника на електромагнитна енергия зад панела, трябва да бъде доразвит, за да има баланс между мощност, цена и ефективност, а мета материала трябва да бъде подобрен, за да може по-добре да фокусира енергийните лъчи, без да се създават вторични сигнали. И въпреки ,че лъчите се считат за безопасни за човека, системата все пак ще трябва да се изключва, ако някой преминава между панела и устройството. Но, екипът казва, че тези проблеми не са съществени.

”Всички тези въпроси е възможно да се преодолеят - те не са пречка”, казва Смит. "Ние всъщност открихме някои добри аналитични формули за зони на покритие и ефективност, които биха били възможни. Мисля, че изграждането на система като тази, която може да бъде вградена в тавана на помещение и безжично да зарежда всичко в него е много възможно приложима. Освен това, ще има версии на системата, които ще може да осигуряват по-голяма мощност на много по-големи разстояния."

Тагове:  KDuke-University

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.