Президентът Румен Радев участва в тържественото отбелязване на 105-годишнината от създаването на Военната академия “Георги Стойков Раковски”.

Радев: Лоши решения и малко пари причиниха състоянието на армията ни

Агенция Монитор - четвъртък, 20-04-2017 - 15:41

„Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност.“ Това заяви президентът Румен Радев в словото си при отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски“. Той припомни и констатациите в публикувания преди седмица доклад на МО за състоянието на отбраната и въоръжените сили, в който се посочва, че армията ни е може само частично да изпълнява конституционните си задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната. По думите на президента причините са „до болка познати“, а това са липса на съвременна техника и оборудване, липса на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав.

Според Радев обаче за преодоляване на тези негативни тенденции държавното ръководство предприема мерки. „Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Още повече - като членове на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции“, допълни още държавният глава.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.