Ще бъде най-близко до Земята на 1 и 2 януари Изпращаме и тази година със същото явление

Посрещаме Нова година със суперлуна

Агенция Монитор - четвъртък, 28-12-2017 - 17:19

Изпращаме и 2017 година със същото явление

Новата година ще започне с най-голямата за 2018 г. суперлуна. Любопитно съвпадение е, че не само посрещаме 2018 година със суперлуна, но и изпращаме старата по същия начин. Най-голямата суперлуна за 2017 беше видима именно в последния месец на тази година, припомня в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Пълнолунието, при което естественият спътник на Земята застава точно срещу слънцето и ще бъде най-пълна, ще може да се наблюдава в 17.47 часа българско време. На следващия ден, понеделник, в 10.45 часа, Луната ще достигне своя перигей - точката в елиптична орбита, която е най-близо до Земята.

Средното разстояние е 382 900 км от нас, но в понеделник ще е на 357 492 км. Ако пълнолунието и перигеят са близо един до друг, това събитие се нарича суперлуна, което не е официално астрономическо понятие. На 1 и 2 януари Луната ще бъде по-близко до нашата планета отколкото ще се намира през цялата 2018 г. - съответно на 356 565 и 356 846 километра.

Януарската суперлуна ще изглежда със седем процента по-голяма и по-ярка от типичната пълна луна. Пълната луна се нарича суперлуна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята, припомнят експерти. Любителите на небесните явления, които няма да имат възможността да наблюдават суперлунието заради лоши атмосферни условия, ще могат да го проследят онлайн благодарение на проекта "Виртуален телескоп".

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.