Проф. Стефан Станчев
Монитор
Проф. Стефан Станчев, началник на Клиника по ортопедия, травматология и гръбначна хирургия в УМБАЛ „Св. Анна” - София:

Ходенето и плуването са най-здравословните спортове

Силвия Николова - сряда, 08-03-2017 - 18:24

Избирайте скъпите фитнес зали, инструкторите в тях не са аматьори

 • Проф. Станчев, в последните години стана модерно да се спортува, да се танцува в клубове, фитнесзалите са препълнени. Кои са най-честите травми при любителското спортуване?

 • В последно време при малките деца травмите намаляха, защото вместо да ритат футбол в свободното време, те са пред монитора на компютъра или се взират в мобилния телефон. Електрониката намали физическата им активност, от което дойде и затлъстяването. Учениците от горните класове и младите хора са тези, които пълнят фитнесзалите и се занимават с йога, пилатес, спорт въобще и клубни танци. Естествено, като цяло, сред тази група се увеличиха и травмите. От една страна, това се дължи на инструкторите, за които се знае, че не всички са професионалисти, а са изкарали някакъв кратък курс или са бивши спортисти на средно ниво. Такива хора успяват да направят от млади и здрави хора пациенти. Основна грешка е неправилно загряване преди самата тренировка. Най-честите травми са разкъсване на мускули, различни разтяжения в областта на сухожилията на китки, лакти, раменни и тазобедрени стави, както и увреждане на различни мускулни групи, както и на параспиналната мускулатура, т.е. мускулните групи около гръбначния стълб. Увреждания при него могат да се получат и при дисковете. От неправилно загряване е възможно да се отключи тежък Волкови синдром, който се преодолява изключително трудно.

 • В България все още няма практика специалистите да окачват дипломите си в рамка на стената, за да са спокойни потребителите. Как човек може да се ориентира, че инструкторът в залата е професионалист или е аматьор?

 • За съжаление, на този въпрос никой не може да даде еднозначен отговор. Аз бих могъл да препоръчам единствено хората да избират добрите и известни клубове, където обаче цените са по-високи. Собствениците им не рискуват да взимат хора без съответното образование, за да си съсипят бизнеса. В по-малките клубове се разчита на хора, които са спортували на средно ниво или са преминали някакъв бърз курс за обучение.

 • Има ли опасност от травми в танцовите школи заради некадърни ръководители?

 • Там няма такава опасност, тъй като самият тип занимание изисква много добра подготовка. В лекарската ми практика, а тя никак не е малка, не съм имал пациенти, дошли от танцовите зали.

 • Мнозина взимат раниците и поемат в планината след няколко месеца заседяване вкъщи. От какви опасности да се пазят там?

 • Опасностите са навяхване на крайниците, преумора, простуда. При една недобре изявена кондиция и падане по склон е възможна изключително сериозна травма и на коленни и на тазобедрени стави, отчасти и на гръбначния стълб. Човек трябва да тръгва в планината през пролетта добре облечен със стабилни и здрави, с добър грайфер на подметката обувки, които обхващат глезените и осигуряват добра мобилност и в същото време стабилност на тялото.

 • Понякога човек стъпва накриво при качване и слизане по стълби, но смята, че е навехнал глезен и ще премине от само себе си. Болката обаче не преминава. Какво се е случило?

 • Една такава травма може да се окаже навяхване на глезенната става – от външната или от вътрешната страна, възможно е да е разкъсан частично мускулният апарат или са се откъснали малки връхчета от вътрешния или външния възел заедно с връзките. Това са малки травми, но задължително изискват лечение. Съветват хората в такива случаи веднага да потърсят лекарска помощ.

 • С обездвижване или оперативно е лечението им?

 • Зависи от степента, но може да се наложи и операция.

 • Какво може да подсети човек, че при неволно стъпване на криво, което не го е обездвижило, е спукал кост?

 • При болка в дадената травмирана област, която не преминава в първите часове, е редно да се потърси лекарска помощ.

 • Някои превръщат спорта в свръхнатоварване. Получава ли се пристрастеност?

 • Към понятието спорт трябва да се подхожда много внимателно. Има хора, които тичат в парка за здраве, ходят на фитнес, отделно са се записали в един, че и в два танцови клуба. Това вече е сериозно натоварване. Спортът, сам по себе си е нещо много хубаво, поддържа здрав дух в здраво тяло, но само, ако към него се подхожда умерено. В последните години спортът обаче се превръща и в своеобразна патология. Виждаме по улиците здрави прави момчета и мъже, с изваяни огромни бицепси, каквито в предишни години нямаше. Това се постига не само със занимания в залата, но и с определен вид медикаменти. Заедно с даден тип упражнения те допринасят за натрупване на телесна маса и извайват телата. Всичко това води до изключително сериозни проблеми, които неизбежно настъпват след няколко години, когато тренировките бъдат преустановени. Тогава резултатите са плачевни. От средите на такива „спортисти” имаме не малко пациенти.

 • Каква е формулата за безопасен спорт без травми?

 

 • Всичко да се прави с мярка. Изборът на спорт да се съобразява не само с желанието и темперамента, но и с някои заболявания или предразположения към такива на организма. Най-добрите за всички органи и системи движения за тези, които правим при ходене пеша и при плуване.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.