Google Lunar XPrize с нов краен срок и допълнителни награди

Агенция Монитор - сряда, 30-08-2017 - 15:07

Крайният срок за Google Lunar XPrize отново бе удължен, този път до 31 март 2018 г. След повече от 10 години и многократно удължаване на сроковете можем да се надяваме, че това е последното забавяне за това амбициозно състезание и ще видим изпращането на първият частно финансиран космически кораб на Луната.

Съревнованието първоначално започна с доста ясни цели, като полет на космически кораб до Луната, кацане, изминаване на 500 м и предаване на HD видео обратно на Земята. Първият, който постигне тези цели, би спечелил награда от $20 милиона. През годините, създателите на предизвикателството осъзнаха степента на трудност целите и добавиха няколко милиона долара в награди за развитие на поектите.

През януари останаха само пет сериозни претендента, като всички си осигуриха договори за изстрелване през 2017 г. Досега съревнованието предвиждаше, че всички мисии трябва да бъдат изстреляни до 31 декември 2017 г. Организаторите на Lunar XPrize вече премахнаха това правило и го замениха с краен срок за завършване на мисията 31 март 2018 г. Това позволява на отборите изстрелване в началото на 2018 г., стига те да постигна главните целина мисията за кратки срокове.

Два нови награди също бяха обявени, може би в опит да се смекчи потенциалното разочарование на отбора, който не успее да изпълни всички цели, необходими за спечелването на голямата награда.

Първият отбор, който обиколи около Луната в орбитата и, или започне да се спуска към лунната повърхност, ще получи $1,75 милиона. Допълнителна награда от $3 млн. ще бъде връчена на първия отбор, който ще изпрати данни обратно на Земята, след успешно кацане на повърхността.

„XPRIZE и Google са развълнувани да предложат тези допълнителни награди, като допълнителен стимул за финалистите и да признае важността на тези смели технологични постижения, които са част от състезанието до Луната”, казва Чанда Гонзалес-Моурер, старши директор в Google Lunar XPRIZE.

Дано това да е последното голямо забавяне, за да може да видим вълнуващи кадри от Луната в началото на 2018 година.

 
Тагове:  КGoogle-Lunar-XPrize

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.