Снимки: Roam Robotics

Екзоскелет подобрява скиорските уменията и намалява умората

Агенция Монитор - петък, 30-03-2018 - 13:27

Компанията Roam Robotics си е поставила за цел разработването на екзоскелети за всички видове дейности и първият прототип е насочен към скиорите. Новият ски екзоскелет на Roam, може да помогне на скиорите да подобрят техниката си и да им предостави повече време по склоновете, без да пречи на забавлението.

Костюмът се състои от две части, раница, която осигурява захранване и обработка, както и екзоскелет от две прихващащи се за краката части, предназначени да осигуряват подкрепа на коленете и бедрата. От компанията казват, че екзоскелета може да се използва както за каране на ски, така и за сноуборд, и че това все още е прототип, чиито краен дизайн може да изглежда различно от представения модел.


Комбинирайки сензори и софтуерни изчисления екзоскелетът регулира усукването на коляното, за да подпомагайки усилието на краката, а придружаващо приложение за Android и iOS позволява да се коригира колко подкрепа да предоставя екзоскелетът. Roam твърди, че екзоскелета е като „интелигентни амортисьори” на краката.


Устройството би могло да помогне на напредналите скиори да преодолеят по-трудните завои, както и да се възстановяват по-бързо от нараняванията, което помага и на начинаещите и по-възрастни скиори да останат по по-дълго по пистите. Екзоскелетът поема част от натоварването на краката и забавя умората им при целодневно каране на ски. През приложението потребителя може да провери статистики за ефективността, включващи от максимална скорост до пистите и маршрутите, по които се е спускал. Приложението също така позволява да се променят някои от автоматичните настройки за намаляване на усилието и подкрепа, които екзоскелетът прилага по подразбиране.


Екзоскелета все още е в процес на разработка, като компанията е посочила януари 2019 г., като дата на начало на доставките и понастоящем приема депозит от $ 99 за устройство, което се очаква да се продава на дребно между $ 2.000 и $ 2.500.
Ските са подходяща дейност за екзоскелет, защото това е хоби, практикувано от хора на всякаква възраст и с различно ниво на умения, където допълнителна подкрепа за крака наистина може да помогне. Това също е дейност, за която хората вече са свикнали да плащат за екипировка и съоръжения.

Ако екзоскелетът може да предостави допълнителни час или два на ден, по пистите, това е ще е добра инвестиция за много скиори, при условие, че Roam направи устройството удобно за носене и лесно за използване.

Тази комбинация от подпомагаща роботика, контролирана от човек е по-обещаваща отколкото роботи сами да се спускат по склоновете. Дори и за най-съвременните андроиди се затрудняват с баланса и позицията, необходими при ски спускане, както се видя на Зимните олимпийски игри.

Тагове:  КRoam-Robotics

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.