3D отпечатано сърце бие като истинско

Агенция Монитор - събота, 15-07-2017 - 14:57

Устройствата, които понастоящем се използват за изпомпването на кръвта в тялото вместо здраво сърце, имат своите недостатъци. Независимо дали това са огромни устройства с размерите на перална машина, които държат пациентите, приковани към болничното легло или механичните имплантанти, които причиняват други усложнения, съществуват много възможности за подобрение. С оглед на това, учените вече са разработили меко силиконово сърце, което бие точно както истинското и би могло да осигури по-безопасен и по-удобен начин да се поддържа изпомпването на кръвта в тялото.


Изкуствените сърца и другите устройства, предназначени да поддържат кръвообращението, обикновено заемат мястото на увреденото сърце, докато пациентът чака орган от донор или да се възстанови собственото му сърце. Има голяма необходимост от нови устройства в тази област, тъй като около 3 000 души на ден, само в САЩ чакат за сърдечна трансплантация.
Така че учените непрекъснато търсят начини за разработване на нови решения и подобряване на съществуващите помпи, което включва търсене на биологично съвместими материали, които да се използват, като например мемори пяна.

Това води учените от ETH Zurich да създадат изкуствено сърце от силикон, което е проектирано така, че да имитира естественото сърце възможно най-точно.
То е с приблизително същия размер като човешкото сърце, тежи 390 грама и е създадено с помощта на 3D печат. Точно както истинското сърце, то има дясна и лява вентрикула, която е отделена от камера, която служи както мускула на органа. Когато камерата бива напомпана с въздух под налягане, тя изпомпва течността от камерите.

При изпитания на устройството изследователите са използвали течност с вискозитет подобен на човешката кръв и са установили, че функционира по подобен начин на човешкото сърце. Съществува обаче едно доста сериозно препятствие, тъй като материалът може да издържи само около 3000 удара, което се равнява на около 30 до 45 минути употреба. Въпреки това, екипът казва, че това доказателство на концепцията показва възможния път напред при разработването на изкуствени сърца

 
Тагове:  KETH-Zurich

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.