Лагерът в Харманли пламна от лайшманиоза

Божидар Събев - вторник, 08-11-2016 - 20:09

„В лагера в Харманли има десетки случаи на тропическата болест лайшманиоза и стотици заразени от краста. Затова настоявам за спешно поставяне на бежанския лагер в Харманли под карантина”, заяви взам.-председателят на общински съвет Светлана Николова.

„Поисках преди време официлна проверка от Министерството на здравеопазването в РПЦ в Харманли, но такава не е направена и досега. Заради множеството сигнали от медици направих собствено проучване”, каза още Николова.

Само в рамките на един ден тя е заснела 16 обитатели на центъра, които имат язви по ръцете и краката. „Веднага след това изпратих снимките на известен специалист, светило по паразитни и тропически заболявания в България, който ме информира, че това на снимките е кожна лайшманиоза. В България досега се среща само висцералната форма на заболяването, кожната е непозната. Тя се причинява от тропически насекоми”, допълни Николова.

Пред „Монитор” тя отказа да разкрие името на лекаря, който е потвърдил заболяването по снимките. Тя уточни, че става въпрос за кожна лайшманиоза, известна като „тропическа язва“, „Алепска пъпка“, „Бяла проказа“. Наричали я още „Злото от Алепо“.

Характеризира се с язви, които причиняват отпадналост и болезнени сърбежи.

„Сред бежанците има случаи на кожна лайшманиоза, но тя трябва да се дигностицира от лекара в Разпределително-приемателния център в Харманли. След това случаите трябва да се изпращат за лечение в специлизираната клиника по тропически болести в Пловдив”. Това съобщи д-р Станимира Тананова, зам.-управител на Регионалната здравна инспекция в Хасково – РЗИ.

Според РЗИ обаче лайшманиозата не попада всписъка на опасните заболявания, които те са длъжни да следят и контролират по разпоредбата, известна като „Наредбана 21”. Сред тях не попадала и крастата, за която също се тварди че е пламнала сред бежанския център.

От началото на годината досега има само 3 официлно регистрирани случая на лайшманиоза в Хасковско. И трите случая са от чужденци, търсещи временно убежище в България. Два от тях са били в центъра от затворен тип в Любимец. Един е именно от РПЦ-Харманли, който е от отворен тип. Това означава, че чужденците се движат свободно из града. Тъй като тово са предимно млади мъже, много от тях контактуват с местните проститутки.

„Ако се докаже, че има такива зарази освен бежанския лагер ще пламнат и ромските махали. След това и целия град”, втрещени са местни жители.

Лайшманиозата се развива при по-топло време, тъй като е тропическа болст. Зимата е много удобен период да се излекува и да се спре масовото й разпространение, смятат медици.

Разпространител са тропически насекоми, но в България тази роля могат да изиграят пясъчните мухи и т. нар. папатаци.

Досега упрвата на лагера в Харманли категорично е отричала, че сред обитателите има преносители на заразни болести.

Общинската съветничка Светлана Николава е и журналист. В Харманли обаче тя е известна със симпатиите си към националистически формации. Неведнъж е била упреквана, че спекулира по темата с бежанците.

„В никакъв случай проучването ми не е предизборно. Започнах работа по него още преди първия тур на изборите. Оповестих съмненията си, защото смятам, че в лагара стават ужасяващи и наистина опасни за целия град неща”, каза Николова пред „Монитор”.

„В лагера в Харманли няма нито един потвърден досега случай на лайшманиоза или краста. Всички кожни обриви по кандидатите за убежище в РПЦ-Харманли са причинени от лоша битова хигиена. Всеки път при съмнения за заболяване нашите лекари изпращат чужденците при кожни специалисти. Няма място за тревога и паника”, коментира по-късно временният началник на лагера в Харманли Димитър Захариев. Според него дори случаят от лятото, който е влязъл в регистрите на РЗИ като заболяване от лайшманиоза в Харманли не се е потвърдил. „От специализираната клиника в Пловдив пациентът се върна с диганоза за друго кожно заболяване, не толкова опасно и не заразно”, допълни Димитър Захариев. Според него в момента в РПЦ в Харманли има настанени около 3000 чужденци. Прави се всичко възможно да им се осигурат поносими битови условия. Огромен проблем обаче бил нежаланието им да чистят помещенията и да спазват лична хигиена.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.