Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова внесе поправки за 100% мажоритарни избори

Чужбина с 9 мандата в НС, нов вот при депутат, пратен на „Дондуков“ 1

МИНА МАРИНОВА - понеделник, 21-11-2016 - 11:26

Българите в чужбина да изпращат 9 депутати в Народното събрание, а страната да се раздели на 231 едномандатни избирателни районa. Това предвиждат поправките в Изборния кодекс, внесени в парламента от омбудсмана Мая Манолова, с които се въвежда 100% мажоритарен вот за НС. Промените тя представи заедно с представители на „Шоуто на Слави“, които инициираха референдума, както и с Мира Радева.

Те предвиждат всички 240 народни представители да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в два тура. Когато излъчен по този начин депутат бъде изпратен след това на „Дондуков“ 1 като министър, ще се организират нови частични избори в съответния район за определянето на негов заместник, уточни Манолова. Първоначално се обмисляло да се въведе френският модел, при който всеки кандидат-депутат си има и свой „подгласник“ за такaва ситуация. „Но така на хората ще им се сервира неизбран от тях човек“, обясни Манолова защо са се отказали от този подход.

Поправките предвиждат да има уседналост и за парламентарния вот, както е при местния, за да не се случва нерегламентирано прехвърляне на гласове от един район на друг за отделни мажоритарни кандидати.

Внесените от Манолова поправки трябва да бъдат припознати от някой от депутатите, за да се задвижи реална законодателна инициатива. Омбудсманът припомни, че тази практика вече са я прилагали, като посочи за пример промените срещу арбитражните съдилища.

Поправки за въвеждане на 100% мажоритарен вот, както поискаха гласувалите в референдума, пишат вече и в ГЕРБ. По-късно днес пък от РБ обявиха, че не харесват предложения от Манолова законопроект, тъй като не искат всички 240 депутати да се излъчват мажоритарно.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.