Туристи луднаха по село от пътя на Свети Иван Рилски

Северина Иванова - неделя, 07-08-2016 - 13:40

Туристи от цяла България луднаха по уникалното китно селце Раждавица. Всеки уикенд там десетки хора от цялата страна и чужбина изпълват селото с глъч и се радват на забележителностите му. В Раждавица се намира и местността „Чардака“, която е разположена веднага след последните къщи на селото, в посока Гърбино. „„Чардака“ е в края на „Селската бахча“ - равна ливада, собственост на църквата, която е наета за къмпингуване от клуба по воден туризъм „Струма 2012“, които имат малка база за спускане с лодки по реката. В другият край на нивата на скалата на „Чардака“ е разположена църквата „Св. Атанас - Летний“, която е от 16-17в.“, разказват местните жители.

Лятото в селото се събират хора от близко и далеч, които могат да се разхладят в реката, да постоят на сянка под дървета или да се пекат на оформения „плаж“. „Уникално място. Идвам всяко лято с децата и си прекарваме чудесно“, споделя Георги от София. В селото има и къщи за гости, в които може да се пренощува.

През лятото „Чардака“ от местен плаж се превръща и в място за творци. Наскоро идвали еврейски туристи, които изработили изделия от глина, като през следващите дни се запознали с плетенето на кошници от върбови пръчки.

„Заслужава си човек да види това уникално място. Тук идват и хора, които се лекуват с лековитата вода от аязмото на Св. Иван Рилски. Тази вода помогна на хора да проходят, на слепи на прогледнат и наистина всичко това има връзка със Свети Иван Рилски, който е пребивавал по тези места“, разказва 68-годишната леля Роза от Раждавица.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.