Кодовете се получават от РЗОК
Пресфото БТА
В районните здравни каси

Раздават кодовете за електронните досиета

Силвия Николова - понеделник, 28-08-2017 - 14:14

Здравноосигурените вече ще получават уникален код за достъп до електронните си медицински досиета. Той ще се дава от районните здравноосигурителни каси, съобщиха от НЗОК. Хората ще могат да го вземат дори, когато отиват там по друг помод, като например за заверка на рецептурните книжки, подаване на документи или за получаване на протоколи за скъпоструващи лекарстваени продукти, заплащани от касата.

С това се поставя началото на кампания за засилване на обществения контрол върху изразходване на публичния ресурс, който касата заплаща на болниците, лекарите и зъболекарите за лечението на пациентите.

Чрез кода всеки гражданин ще може да влиза в досието си и да проверява дали описаните медицински дейности в него наистина са му били направени или болницата или доктора са ги надписали, за да вземат повече пари от НЗОК.

Ако той установи разминаване в данните, може да подаде сигнал до районната или до Националната здравноосигурителна каса. Контролните органи на институцията ще извършат проверка, като информират и гражданина за резултатите от нея. При необходимост ще се коригира електронното здравно досие с действително извършените в полза на пациента дейности, увериха от НЗОК.

Националната здравноосигурителна каса като апелира за осъществяването на активен контрол от страна на гражданите върху изразходване на средствата за здравеопазване.

НЗОК очаква подкрепата на всички институции в държавата за успешното осъществяване на мащабната дейност, която й предстои.

След обновяването на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса - www.nhif.bg, предоставянето на УКД представлява поредната стъпка към въвеждане на електронното здравеопазване, подчертах а от там.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.