ЕК е поискала от страните от ЕС да проверяват редовно пазара за качеството на дроновете.
TODAYONLINE.COM
ТЪРГОВЦИ ЗАТВАРЯТ СКЛАДОВЕ, ОТВАРЯТ ГИ С ПОЛИЦИЯ

Дронове, смущаващи радиото, хванаха на „Илиянци”

ВАСИЛ НАНЧЕВ - сряда, 25-05-2016 - 19:07

Дронове, които при употреба смущават сигнала на други електронни устройства в района, хванаха при проверка инспектори на метрологията на столичното тържище в „Илиянци”. Това съобщи за „Монитор” Мирослав Йотов гл. директор „Надзор на пазара“ при ДАМТН и добави, че ЕК изисква този тип изделия да се проверяват редовно.

„Трябва да се промени електрониката на изделието, за да не предизвиква то смущения на честотите, включително и тези засягащи сигурността”, обясни експертът.

По думите му в последните проверени складове са били хванати и играчки за теглене, при които въженцето е с по-голяма дължина от допустимата и има риск детето да си го увие около врата си. Отново са установени меки играчки с недобре закрепени копчета, което е опасно за децата.

„От електроуредите продължаваме да хващаме нестандартни бързовари, с липсваща маркировка докъде може да бъде максимално и минималното потапяне. Това води неправилна употреба и рискове от злополуки. Отново попаднахме и на кани, чиито нагреватели изгарят много бързо”, добави Иванов.

Инспекторите на ДАМТН са хванали и тенджера под налягане без инструкция за употреба, което носи риск при неправилна експлоатация да експлодират.

„Проверките в „Илиянци” ще са постоянни”, припомни Иванов. „С цел да ги избегнат в началото им някои търговци затвориха обектите си. Наемателите им обаче бяха издирени от полицията и с нейно съдействие бяха проверени”, добави той. „При последната серия от инспекции са съставени 31 акта за административни нарушения и са издадени 23 заповеди за спиране от продажба”, допълни Иванов.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.