Вече близо 4 десетилетия народната певица Мария Карафезиева е неизменна част от оркестъра на Иво Папазов „Тракия“. Когато преди години виртуозът получи голямата награда на Би Би Си той сподели, че принос за нея има най-много спътничката и майка на двамата му сина

Юбилярката Мария Карафезиева: Спрях да броя годините, не чакам подаръци…

Христо Христов - вторник, 02-01-2018 - 13:01

 

„Като станах на 30 спрях да броя годините, ти ме подсещаш че утре ставам на 70…Не предвиждам някакво тържество, освен ако децата ни Иво и Христо не ме изненадат с нещо. У дома си в Богомилово ще бъдем, който е решил ад ме поздрави – добре е дошъл!“, сподели часове преди юбилейната си 70-та годишнина народната певица Мария Карафезиева, дълголетната спътница на кларнетиста – виртуоз Иво Папазов-Ибряма.

Изпълнителката на стотици тракийски песни певица е роден в старозагорското Бъдеще на 3 януари 1948 година, съвсем мъничка останала сираче след безвременната кончина на татко й, за пръв път забелязват дарбата й в училище, да се качи на естрадата я насърчава учителят й по музика.Още при първата й поява на окръжен събор в курорта Старозагорски минерални бани , където пее песента на Вълкана Стоянова „Нягол на Милка думаше“ я забелязва Филип Кутев, който безапелационно я нарежда на първо място сред стотиците участници в надпреварата.Поканил я да се включи в ансамбъла му , но майка й се запънала, къде ще ходи по София толкова мъничка.От съдбата си обаче човек не може да избяга, усмихва се Мария и припомня, че година по-късно се омъжила за акордеониста Али Гарджев и започнала да пее с неговия оркестър.Последвали и първите записи, през 1975-а в някогашното Радио Пловдив, сред тях били песните “Пиян бях, булка Петрано” и “Три дни гърмяло” .

Съдбата отредила в нея да се влюби Ибряма, години наред той не смеел да сподели чувствата си, създал дори специална песен за нея : „Не казвай либе лека нощ...”, всички колеги знаели че кларнетистът е затънал до уши в черните й очи, само тя не си давала сметка. Една вечер Ибряма отишъл при майка й и втория й баща: паднал на коляно и поискал ръката й.От 1982-а живеят заедно, имат две вече пораснали момчета Иво и Христо, вдигнали къща за чудо и приказ в село Богомилово. Обиколила е с Ибряма и оркестър „Тракия“ почти целия свят, само на Северния полюс не са стъпвали.Репертоарът й включва странджански, тракийски, родопски и македонски песни, получавала е предложения да пее с най-известните поп-фолк изпълнителки, но винаги е отказвала. Споделя , че за нея народната песен е коренът на всеки човек.Тя ни свързвала със земята и небето, давала й сили да превъзмогне трудностите, в нея намира упование да застава пред микрофона и да радва публиката независимо дали пече слънце или се лее дъжд като из ведро.Припомня се, че песента й  “Ганка на мама думаше”, която научила от баба си била използвана за направата на известен американски филм . Гордее се с наградите на Ибряма, радва се на всяко младо дарование, мечтае синовете им да се задомят.От няколко седмици нее  излизала от Богомилово, грижи се за цялата триетажна къща, храни кучетата на Ибряма, който е запален авджия, с много любов отглежда екзотични цветя и дръвчета, чийто семена и плодове е донесла от турнетата в далечни страни.Все още не е преглеждала календара с предстоящите тази година изяви, оставила е на мъжа си мениджърството.

„Не съм се изморила да пея, но всяко нещо има начало и край.Радваме ме вниманието на хората, които звънят за да ме поздравят – значи за тях нещо съм сторила с песните си.“, коментира Мария Карафезиева, която за празника си ще получи специален поздравителен адрес от старозагорския кмет Живко Тодоров и от жителите на родното Бъдеще и от богомиловци.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.