Австрийците карат 13 тона храна за добитъка, котките и кучетатата

"Четири лапи" влиза при животните в Хитрино

КРАСИМИР КРУМОВ - вторник, 27-12-2016 - 15:11

Близо 13 тона храна за селскостопански животни, домашни любимци и улични котки и кучета ще закара във възстановяващото след катастрофата Хитрино австрийската неправителствена организация "Четири лапи", съобщиха от софийския офис на "лапите".
Малък екип на най-известната у нас организация за защита на животните беше допуснат в Хитрино още на 11-ия ден след катастрофата, веднага след като от селото беше изведена и последната опасно цистерна. Тогава експертите на "Четири лапи" извършиха оглед и оцениха нуждите на пострадалите и засегнатите животни, като сред бедстващите освен хората се оказаха и стотина кучета и котки. По данни да шефа на пожарникарите у нас гл. комисар Николай Николов единствените животни, които са загинали по време на аварията са били четири гълъба, едно куче, една котка и три пора. 
Пожарите обаче унищожили и запасите от храна и фураж и за домашните животни, а в Хитрино има и десетина крави, няколко коня, стотина кокошки и патици, ок. 150 овце, 50-ина кучета и толкова котки.
От "Четири лапи" обявиха, че в следващите два дни техни екипи ще бъдат в Хитрино и ще раздават храна за животните на засегнатите от бедствието домакинства. Към Хитрино вече пътували 2500 килограма фураж за селскостопански животни, 9 тона сено и 1 тон храна за кучета и котки. Храната ще стигне за всички домашни и селскостопански животни в Хитрино за следващия един месец.
"Четири лапи" е основана през 1988 година във Виена, има офиси в 12 държави, а от 2000 работи и българско представителство - едноименната фондация, която се управлява от четирима австрийци. Сред най-известните проекти на "Четири лапи" у нас беше паркът за реадаптация на танцуващите мечки в Белица.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.