МОН въвежда осем нови тарифи за школа и детски градини

300 лв. за курс по грамотност (ОБНОВЕНА)

Агенция Монитор - четвъртък, 20-04-2017 - 11:29

Разкриването на частна професионална гимназия ще струва 375 лв.

300 лв. ще бъде таксата за курсовете по ограмотяване, на който закъснелите с ученето ще могат да учат азбуката и числата. Това е записано в проект на правителствено постановление за одобряване на тарифа за таксите, събирани от МОН за дейности в системата на предучилищното и училищното образование, публикуван за обществено обсъждане. В него са заложено общо осем нови такси.
Обучението по ограмотяване ще включва 600 учебни часа в курс за 15 души. Подобни курсове в момента се провеждат по европейската програма „Нов шанс за успех“, като след успешното му завършване, обучените получават документ за завършен етап на образование, наподобяващ свидетелството  за завършен 4 клас, който взимат учениците.

540 лв. пък ще бъда таксата за курсовете, в които ще се усвояват знания от прогимназията – от 5 до 7 клас. Именно след седми клас по новия Закон за предучилищно и училищно образование учениците получават диплома за основно образование. След тези курсове обучените отново ще получат документ за завършен етап, който ще им даде възможност например да си намерят по-лесно работа.
Ако някой недоучил пък иска да навакса знанията само за някой клас от прогимназията, таксата ще е 180 лв.
От МОН обясниха, че в момента тези курсове се провеждат по европейската програма „Нов шанс за успех“, по който обучението е безплатно. В случай че в бъдещ момент проектите не продължат или пък по някаква причина дадено лице не е включено в програмата, но иска да се ограмоти, ще трябва да плати съответните такси.

30 лв. пък ще струва провеждането на изпит по един предмет за валидиране на умения. Това може да означава, че даден готвач иска тапия за занаята си, макар да не е завършил професионална гимназия като ученик. Той може да е усвоил майсторлък чрез друг вид обучение или пък самостоятелно. Самият документ за валидиране ще се издава срещу 10 лева.
Толкова ще бъде и таксата за разглеждане на заявление за одобряване на програма за обучение за повишаване на квалификацията на педагозите. Самата оценка на програмата за обучение ще струва 300 лева. 50 лева пък ще е тарифата при промяна на обучители в програмите.
Проектът предвижда също промяна в някои такси, събирани досега. Така например разглеждането на заявление за откриване на частна детска градина или училище се увеличава от 100 на 150 лева. Тази такса не е променяна 14 години, откакто е прието предишното постановление, а разходите са се увеличили.
За оценка дали документите съответстват на всички изисквания и разрешения ще се събират 260 лева вместо досегашните 200 лева. Разкриването на частни професионална гимназия, обединено училище, спортно училище, училище по културата и училище по изкуствата пък ще струва 375 лева.
Няма промяна при разглеждането на заявление за одобряване на познавателна книжка, учебник или учебен комплект. То ще продължи да струва 10 лева. Оценката на познавателна книжка или на учебник за съответствие с държавния образователен стандарт остава 600 лева. 975 лева пък  е таксата за оценка на учебен комплект.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.