Яростта се лекува лесно
Google

Как се успокоява нервак

ГЕОРГИ СЛАВОВ - вторник, 11-07-2017 - 15:20

Просто бъдете човечни

Всички сме били и повод, и причина за чужда ярост. Може да е съпруга, приятел, колега или дори непознат! Ако сте един от добряците, които обичат всички да се обичат и да се чувстват добре, то тези случай са неприятни и неудобни. Искате да решите проблема, но как да накарате човека, който Ви е ядосан изведнъж да се успокои?

4 стъпки за решение на проблема

Всяка ситуация е уникална и ще трябва да намерите най-подходящия подход към изнервения човек. Въпреки това в повечето случаи тези съвети и техники дават резултат.

1. Не отвръщайте

Златното правило е да не правите като ядосания. Без значение какво прави, не отвръщайте. Това само ще донажежи страстите. Пример за това е, когато изнервен шофьор Ви засече, защото според него сте карали прекалено бавно. Ако отвърнете със засечка, то ще го ядосате още повече.

Колкото и да е трудно, не отвръщайте на яростта с ярост. Дори да е наранена гордостта Ви, преглътнете обидата и продължете напред. Не отвръщайте и със саркастични изказвания, защото това може да вкара изнервения човек в състояние на истерия.

2. Покажете, че Ви пука

Вместо да се ядосвате и Вие, покажете на другия, че се интересувате от ситуацията му. Ще осъзнаете, че ядосаните хора се чувстват така, защото са почти винаги неразбрани. Отделеното време, за да ги изслушате може да е достатъчно, за да промени държанието им.

Ето някои идеи:

  • Какво не е наред? Може би ще мога да помогна.

  • Съжалявам, че се чувствате така. Може ли да направя нещо?

  • Това не трябваше да се случва? Как се чувствате?

Късите изречения са достатъчни, за да накарат изнервения човек да се ускпокои и да проговори. Може дори да проявите крайна форма на човечност и след като го изслушате, да започнете да му съчувствате.

3. Бъдете човек

Ако ядосаният човек е насочил злобата си към Вас, то най-бързият начин да намалите напрежението е като се представите като по-човечен. Кажете му, че гневът му Ви плаши, обърква Ви, притеснява Ви и покажете, че не искате да му навредите с думи или дела.

4. Разведрете обстановката

Внимавайте с тази техника, но често страстите се успокояват с хумор. Кажете нещо смешно, свързано със ситуацията, виц например, усмихнете се или представете ситуацията като незначителна. Тази техника е полезна и в други сфери на живота.

Не позволявайте да Ви се разваля денят

В крайна сметка е невъзможно да контролирате чуждите емоции. Колкото и да се опитвате, някои ядосани хора искат са продължат да са ядосани. Ако е възможно, не му позволявайте да съсипе деня Ви. Изберете добрината и ще сте по-добрия човек.


 


 

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.