Американец стана носител на наградата „Велико Търново”

Иван Първанов - четвъртък, 22-03-2018 - 15:59

Американски бизнесмен стана един от носителите на традиционната награда „Велико Търново”, която се връчва всяка година на празника на града - 22 март. Бившият военен Едмънд Бек е предприемач, който инвестира в реставрацията на Хана „Хаджи Николи” и купи няколко западнали емблематични сгради в старата столица като хотелът „Цар Борис”, Йоновия хан и др.

Поради невъзможността на Бек да присъства лично, наградата беше приета от представителя му в Търново, Любомир Марков.

Другият носител на приза „Велико Търново” е ансамбъл „Българче”. Той е удостоен по повод 50-годишния му юбилей и за ролята му в опазането и съхраняването на традициите, обичаите и нематериалното културно наследство.

Почетният гражданин на Велико Търново тази година е историкът и общественик проф. Пламен Павлов. Заради предварително поети ангажименти обаче, той също не можа да присъства и лично да приеме почетната диплома. Признателността си проф. Павлов изрази в специално видеообръщение. Той е автор на над 300 статии, студии, учебници, книги, енциклопедия и дори поезия. Сценарист и консултант на документални филми за българската история и за съдбта на българските общности в чужбина. Само преди дни проф. Павлов и проф. Николай Овчаров стартираха серия от лекции и срещи с българските общности в чужбина по проекта „Мисия България”, като в повече от десет държави те представят българското културно-историческо наследство.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.