Издателите с пълна свобода да подбират термини в новите учебници

Робството стана „съжителство“, цял випуск без Средновековиe

Мила Мишева - вторник, 26-01-2016 - 18:05

Сегашните шестокласниците с риск да не учат изобщо този исторически период

Думата „робство“ отсъства в проекта за учебната програма по история за шести клас, която обхваща периода, в който страната ни пада под Османско владение. В същото време фигурира думата съжителство. В една от подтемите, която е част от програмата, е записано - „ Дава примери за съжителство между традициите на християни и мюсюлмани във всекидневието: празници и обичаи, жилище, облекло, храна“. От МОН обясниха вчера, че няма проблем, ако ученик употреби на изпит думата робство или иго, вместо владичество или присъствие, а пък издателите имат свободата също да избират терминологията, която използват. Друга промяна е, че

 

процесът на покръстването в програмите е наречен

 

християнизация. От образователното министерство се аргументираха, че всъщност покръстването е част от християнизацията и затова понятията са разменени.

От МОН обясниха, че патриотичните ценности са застъпени в предметите. Така например в 7-и и 10-и клас учениците ще учат само българска история и литература. “България е разтворена и присъства“, коментира шефката дирекция „Средно образование“ Евгения Костадинова. В шести клас децата също ще учат родна история, а в седми клас пък ще се запознаят с историята на 21-ви век и историческото присъединяване на България към Европейския съюз.

Има риск обаче шестокласниците

 

да не изучават изобщо Средновековието

 

Причината е, че по сега действащата програма този период е в учебниците за осми клас. След две години обаче, когато сегашните шестокласници ще бъдат вече осми, ще влезе в сила новата учебна програма, в която Средновековието не попада. Така се получава разминавания между материала заради разместванията по години и има опасност един випуск да изпусне цял исторически период. От министерството на образованието обаче обясниха, че заради разместването на теми в годините пропуски нямало да има, а само повторения. Било възможно Средновековието да бъде включено в програмата за осми клас.

Според наскоро приетия Закон за предучилищно и училищно образование промените ще влизат в сила за първи и пети клас от следващата учебна година и за осми от по-следващата. От МОН обясниха, че изпълняват закона.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.