В Стара Загора

Събарят 130 незаконни къщи в ромски квартал

Христо Христов - четвъртък, 19-05-2016 - 15:53

Близо 130 незаконни жилища и паянтови постройки ще бъдат премахнати до края на т.г. в ромския квартал Лозенец, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

В момента се връчват уведомленията на обитателите, ще се изчакат законовите срокове за евентуални обжалвания и след това ще се премине към разрушаване.

Има наета частна фирма, която за сметка на общинския бюджет ще демонтира сградите. Около 40 са паянтовите постройки в най-западната част на квартала, още 92 ще бъдат премахнати в района на т.нар. парк Борова гора.

По линия на новосъздадените водни асоциации започва работа по изработване проекти за ВиК мрежа в законната част на квартала.

Проекти на обща стойност 53 млн. лв. ще бъдат реализирани през тази и следващата година на територията на Стара Загора, средствата са осигурени от ОП „Региони в растеж“.

Сред тях са изграждането на нови три моста с по 4 платна за движение на мястото на сегашния жп надлез по булевард „Патриарх Евтимий“, свързващ централната градска част с индистриалния квартал. Само за тях са предвидени 4 млн. лв., очаква се изграждането да стартира през пролетта на 2017 г.

Пак тогава ще се изградят и 200 нови социални жилища, за целта ще се използва прехвърлен от държавата на община Стара Загора имот, използван някога за нуждите на ДА „Метрология и технически надзор“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.