42 двойки подновиха брачните си обреди в Дупница

Северина Иванова - понеделник, 21-11-2016 - 16:47

42 двойки от Дупница се врекоха за втори път във вярност на пищна церемония. Точно в Деня на християнското семейство, за 4-та поредна година бяха "бракосъчетани" семейства, празнуващи "златна" и "диамантена" сватба. 36 имаха повод отбелязвайки 50-годишен брачен живот, а други 6 отпразнуваха 60-годишнината от сватбите си. По стара традиция, ритуалът бе воден от Драгостина Мутафчиева-Ковачка, която не случайно получи определението  "Лъчезарната фея на радостта".
Всяка двойка бе посрещана с питка, сол и мед и закичвани с китка здравец. Пред погледа на кмета инж.Методи Чимев, всяка една двойка се подписа в летописната книга и поднови своя обред. "Всички вие сте стожер на българското семейство и пазители на традициите. Предавайте тайната на този дълъг семеен живот на младите поколения. Бъдете живи и здрави, за да напътствате младите и да разкривате как се пази живо семейното огнище", обърна се към всички инж.Чимев, след като прозвучаха "Менделсоновия марш" и "Многая лета".
Всяка двойка получи удостоверение и плакет, след като положиха подписите си. На видоестена пък бе показан как е преминавал "сватбения ритуал" в Дупнишко след Освобождението.
Най-младото дупнишко семейство Николови получи питка от най-възрастната двойка - семейство Крум и Димка Войнови, които им дадоха напътствия за бъдещия им съвместен живот. С огромна торта, коктейл и музикална програма от Фолклорен танцов ансамбъл "Актавис" семействата продължиха да честват юбилея си.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.