Дончев към БСП: Няма спрени евросредства по програмата за наука

Агенция Монитор - петък, 20-01-2017 - 15:06

Възможно е забаване на усвояването, имало технически грешки в схемата на МОН

По повод направените преди малко заявления за спрени или изгубени 350 млн. лева трябва да заявя, че нито има спрени, нито има загубени 350 млн.лв. по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това каза на брифинг в Народното събрание вицепремиерът в оставка Томислав Дончев по повод твърдения на депутати от ПГ „БСП лява България“ от по-рано днес за манипулации и злоупотреби с евросредства, цитиран от "Фокус".

Става дума за 350 млн. лв. по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", с които се предвижда да бъдат изграждани центрове за върхови постижения и постижения. „По принцип запазвам хладнокръвие по отношение на целия репертоар на темата еврофондове, който идва от колегите от ляво. В конкретния случай ми е трудно да запазя обичайното хладнокръвие, доколкото има опасност от създаването на смут в научните среди“, посочи Дончев. Той допълни, че за първи път му се случва да го обвиняват за това, че не си гледа работата. Вицепремиерът обясни, че е получил 10-15 писма от представители на различни академични институции, които молят за удължаване на срока с 1 месец, като твърдят, че в организацията на схемата има редица технически неточности. По думите му след направен анализ е констатирано, че такива грешки съществуват. „Преди 2 дни пращам писмо на вицепремиера Кунева и посочвам въпросните технически грешки, като ѝ предлагам да намери вариант да прекрати схемата и да я обяви наново“, посочи вицепремиерът и обясни, че това означава срокът за приемането на документите да стане средата на март. Томислав Дончев поясни, че се проучват вариантите дали схемата да се прекрати и да се обяви наново или да се търси вариант схемата да се удължи. „Няма спрени и загубени пари, който твърди нещо подобно или е злонамерен, което да кажем, че не е проблем, а това което би било проблем е, че не разбира изобщо от материята“, заяви вицепремиерът.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.