Конференция „Аутсорсинг дестинация България 2016“ се проведе в Пловдив
Авторът
Пловдив развива зона за хардуер

Аутсорсинг секторът генерира 1,6 млрд евро до края на 2016г.

Ели Крумова - вторник, 22-11-2016 - 15:55

До 2020г. се очаква компаниите да формират 6 % от БВП и в сектора да са заети до 70 000 души

Аутсорсинг компаниите у нас са генерирали приходи през 2015г. в размер на 1 милиард и 400 милиона евро. Възходящата тенденция се запазва и през тази година, като се очаква до края на 2016г. приходите на заетите фирми в сектора да достигне 1 милиард и 600 милиона евро. Това съобщи Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) по време на конференция в Пловдив на тема „Аутсорсинг дестинация България 2016“. 

По време на бизнес форума той представи изследване, което обхваща 360 компании в отрасъла. Според данните от изследването броят на заетите в аутсорсинг фирми у нас към края на 2015г. е 42 000 души, а към 2020г. се очаква наетите в бранша да достигнат до около 60-70 000. Заплатите в сектора също имат възходяща тенденция, но и работодателите вече търсят по-квалифицирани кадри. Наетите в аутсорсинг фирми са 1,71 % от работещите в частния бизнес у нас. Прогнозите на специалистите са за продължаващ ръст в този бранш и именно заради това нуждата от висококвалифицирани служители се задълбочава, подчерта Бумов.

По думите му трябва да се мисли за промяна на трудовото ни законодателство, което да бъде по-гъвкаво. Той даде пример с наемане на кадри от страни извън ЕС. „Ако се наемат хора от страни извън ЕС, то какво става с техните семейства? Трябва да се отвори тази дискусия”, каза Бумов. Според изнесените от него данни през 2011г. секторът е генерирал 2,12 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. През 2015г. тази цифра е вече 3,4%, а до края на тази година се очаква да е 3,6%. Прогнозите сочат, че до 2020г. секторът ще генерира 6,18% от БВП на страната.

„Бизнесът е печеливш, а фирмите са бели. Всичси компании в този сектор са бели – плащат данъци. 1,72% от приходната част на държавния бюджет идват от данъци от аутсорсинг фирмите”, каза още председателят на БАА.

До момента в Българската агенция за инвестиции (БАИ) има сертифицирани проекти за над 8 милиона лева, които разкриват над 1 400 нови работни места, заяви изп.директор на БАИ Стамен Янев. Той уточни, че към момента в БАИ има заявени допълнителни нови проекти в сектора за над 30 милиона лева, които се очаква да разкрият над 1 500 нови работни места.

Заетите в бранша в Пловдив са около 5 000 души, но през следващите години техният брой ще се удвои, съобщи кметът Иван Тотев. По думите му ръстът в аутсорсинг индустрията ще продължи, което ще генерира стотици други работни места. Пловдив се нарежда на второ място след София по развитие на аутсорсинг бранша. Наред с това градът на тепетата предстои да развива бизнеса с хардуер, за което в община Пловдив вече има внесени две инвестиционни предложения. Местната власт в Пловдив заплаща обучението в Пловдвиския университет на 30 студенти по специалността „Софтуерно инженерство”. 20 от тях са бесарабски българи от Украйна, а 10 са от България. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.