Над 800 роми сами са напуснали махалата на Асеновград и са се върнали по родните си места
Авторът

843-ма роми напуснали сами махалата „Лозница”

Ели Крумова - вторник, 11-07-2017 - 13:44

Бунтовете в Асеновград спират за 14 дни, след което предстои нова среща между протестиращи и институции

843-ма са напуснали сами асеновградската махала „Лозница” още преди да стартира акцията по проверка на това кои роми имат адресна регистрация и кои не. Това е станало ясно от думите на вицепремиера Валери Симеонов, който присъства на кръгла маса в късния следобед в понеделник в Асеновград, съобщи председателят на местния Общински съвет д-р Светозар Шуманов. Ромите, които сами са се изселили от асеновградската махала, най-вероятно са се върнали по родните си места в старозагорско, чирпанско и пазарджишко.

„Малък процент бяха ромите от махалата, които създаваха проблеми. Сега вече тях ги няма. Самите жители на махалата, които от дълги години живеят там и имат адресни регистрации, не искат проблеми и конфликти”, каза д-р Шуманов. Той уточни, че на срещата е постигната договореност в центъра на „Лозница” да бъде разкрит постоянен полицейски пункт. На първо време за даващите дежурство в махалата униформени ще бъде сложен фургон. Със заповед на „Басейнова дирекция” от 11 юли т.г. се забранява къпането в язовир „40-те извора”, а докато децата от СК „Асеновец” тренират, ще ги пази задължително полицай. Той ще следи и да няма къпещи се роми по това време в язовира. Започнало е и описване на незаконните къщи в ромската махала, което е съвместно на експерти от община Асеновград и от РДНСК. До момента били установени 17 постройки, които нямат нужните документи и те предстои да бъдат съборени. Предстои и промяна в общинска наредба, която да забрани движението на ромски каруци по централните улици в Асеновград.

Протестите в Асеновград спират за 14 дни, след което предстои нова среща между Инициативния комитет на гражданите и институциите.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.