Зам.-ректорът на УХТ проф. д-р инж. Йорданка Алексиева и ас. д-р шеф Станко Станков показват баницата със семена от чиа
Авторът
Кулинарията е вече молекулярна

Био баници с чиа и водорасли понижават холестерола

Ели Крумова - неделя, 01-10-2017 - 12:02

Университетът по хранителни технологии показа здравословни храни и иновативни научни разработки в Европейската нощ на учените

Антиоксидантни здравословни баници показаха в Европейската нощ на учените студентите и техните преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Иновативните здравословни храни, дело на студентите от катедра „Хранене и туризъм“ под ръководството на ас. д-р шеф Станко Станков, съчетават традиционната българска кухня с новостите от молекулярната кулинария и фюжън кюзин, както и навлезлите у нас нетрадиционни за българина семена от чиа, амарант, киноа. Гостите на университета ахнаха от традиционното ашуре и „плодовите спагети” от молекулярната кухня, както и от „желираните алкохолни и безалкохолни коктейли”, които също можеха да опитат.

За най-малките гости имаше подготвени и вкусни курабии с надпис УХТ

Едно от любопитните изкушения се оказа баница с чиа, сирене и яйце, казва шеф Станков. Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, полезните фибри и протеини, които помагат за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола. „Семената от чиа са храната на 21-и век. Полезна е, защото в семената от чиа се съдържат много омега-3 и омега-6 мастни киселини и са полезни за хора, страдащи от диабет, както и за хора, които имат алергии към глутена. Освен че влиза в състава на ястията, има и лечебни свойства. Хората, които се интересуват от здравословни продукти, все повече търсят семената от чиа и ги влагат под различни форми – брашно, семена, с накисване предварително”, казва шеф Станков. По думите му семената от киа не бива да се варят, но пък могат да се ползват за сладка, които са без захар, както и за плодове сокове. Семената от чиа идват у нас от Азия и северна Африка и намират широко приложение в азиатската кухня. „Това е чисто профилактично. Не лекува, но ако се приема, може да подобри нивото на кръвната захар, ако диабетът е в начален стадий”, уточнява асистентът от УХТ. Семената от чиа съдържат още калций, бор и желязо, като антиоксидантните им свойства надминават над три пъти тези на боровинките.

Часове преди началото на Европейската нощ на учените студенти от УХТ са в трескава подготовка и подреждат масите за гостите на университета

Мини бургери от киноа, които са веган, също можеха да бъдат опитани в университета. „Някои от бургерите веган са със семена от мак, а други има с чипс от водорасли. В тях няма абсолютно нищо животинско. Направени са от киноа, вътре има червена пиперка – капия, както и подправки – фенел, резине – див копър, магданоз, като са оваляни в хлебни трохи и са изпържени. Могат да се направят и печени, не е проблем”, обяснява шеф Станков. Точно до бургерите веган студентите бяха сложили не съвсем здравословното, но пък за сметка на това вкусно ястие – бохча със свинска кавърма. „Когато говорим за здравословна храна, кавърмата не означава, че не е здравословна, тъй като тя е характерна за българската кухня”, счита шеф Станков.

Бохчата със свинска кавърма е традиционно за страната ни ястие

Студентите са направили и био баница с водорасли, тъй като било доказано, че те са полезни с високото си съдържание на белтъчини, хлорофил и минерални вещества. Имат благоприятен ефект върху човешкия организъм. Според студентите и преподавателите от УХТ водораслите са една забравена от човека храна и са храната на бъдещето. Водораслите са от сладководни басейни и се влагат в баницата под формата на сухо вещество. Разработката е дело на инж. Ивайло Минчев – докторант с научен ръководител доц.д-р Илиана Милкова в катедра „Хранене и туризъм”.

В бургерите веган са малки и в тях няма никакви животински продукти

Сладководните водорасли се използват, като хранителна добавка, тъй като са с висока стойност на хранителни протеини, не съдържат мазнини и притежават макро- и микроелементи, полезни за организма. Имат слабо изразен вкус и могат да се вложат в кремове, теста, като допълват здравословната диета. В момента се изследват хранителната им стойност и биологично активните им вещества и как те се изменят в процеса на кулинарна обработка, за да могат най-пълно да се съхранят свойствата им. Отглеждането на водорасли е икономически рентабилно. Могат да се влагат в храни или под формата на паста или изсушени на прах.

Баницата със сладководни водорасли се оказва много полезно за здравето ядене

Сред  новостите са и проучванията на гл. ас. д-р Мария Димова за антиоксидантната активност на плодове и листа от черница. Очакванията са установените биологично активни компоненти да влияят благоприятно върху дeйнocттa нa cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa, при профилактика на възпaлитeлни процеси и в борбата срещу paĸа. Биологично активните компоненти на червената боровинка и горските плодове са обект на изследване на гл. ас. д-р Драгомира Бухалова. Сред най-предпочитаните от гостите на университета бяха био баниците с тученица и водорасли, десерти с тиква и лимец, кюфтета от киноа, десерти с чия, суроватъчни протеини и с белтъчни изолати от грах и много други. Присъстващите можеха да приготвят „хайвер” от различни плодови и зеленчукови сокове: тиква, червено цвекло, малина, мента и др.

Европейската нощ на учените в УХТ в Пловдив се провежда за 11-та поредна година. В рамките на тазгодишното издание проф. д-р инж. Йорданка Алексиева, заместник-ректор по международна интеграция и повишаване на квалификацията и ръководител на катедра „Хранене и туризъм“, представи темата на тазгодишния форум „Чрез здравословно хранене към по-щастлив и дълъг живот”. Специални гости на УХТ – Пловдив бяха децата от дом „Мария Луиза”, които видяха апаратурата в лабораторията по неорганична химия в учебното заведение. Гл. ас. Радка Вранчева демонстрира пред децата как се прави анализ на твърдостта на питейната вода и им разказа за опити, с които се занимават тя и колегите й. Малчуганите имаха възможността да наблюдават под микроскоп дрожди за производство на хляб и вино преди да се вложат в хранителни продукти, както и да се запознаят със структурата на различни храни. Ас. д-р Хафизе Фидан въведе желаещите в тайните на микробиологията. На форума имаше много изненади и работилници за здравословни десерти и закуски, в които се включиха и възрастни и малчугани.

Специални гости на форума бяха бизнесмени от Италия, водени от д-р Джузепе Аккардо, който вече 15 години е партньор на Университета по хранителни технологии и съдейства български студенти да провеждат своя стаж на Апенините. Европейската нощ на учените се осъществява в рамките на проект FRESH (Find Research  Everywhere and Share) към Европейската ко­ми­сия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020”.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.