2,5 милиарда повече разходи в бюджета за 2018 година, минималната заплата скача до 510 лв.

Агенция Монитор - петък, 13-10-2017 - 09:16

Увеличение на минималната работна заплата до 510 лв., се очаква от 1 януари 2018 година. Общо 360 000 работници ще получават с 50 лв. по-високи заплати от догодина.

Такова увеличение е възможно и то ще се случи благодарение на 2,5 милиарда повече разходи, предвидени в бюджета за следващата година, коментира пред БНТ шефката на бюджетната комисия в НС от ГЕРБ Менда Стоянова.

Тези пари идват от ръста на икономиката, очаква се близо 4 % ръст, а този ръст означава по-големи заплати в реалния сектор, допълни тя. От 460 лв., каквато е сега, МРЗ рязко ще стигне 510 лв. Синдикатите като видяха 510 лв. казаха – не, ние искаме 530 лв. Е, винаги ще има недоволни, но това е реалността за момента. 330 милиона отиват за работещите в образованието, което е средно 15% ръст на заплатите. Пари има в повече, но те са фокусирани в приоритетните сектори и така е правилно, смята Стоянова. За армията има предвидени около 100 милиона за заплати. Там ще има и капитални разходи за модернизация на войските, около 480 милиона. Един милиард лева повече ще отидат за пенсии и здравеопазване, както и за социално подпомагане. Трябва да се повишат заплатите в социалния сектор, за да се привлекат повече хора, които сега се отказват от тази работа, заради заплатата, която е близка до минималната, каза още Стоянова. По думите й не бива да се пропуска и инфраструктурата, по която се работи усърдно. Там обаче голяма част от проектите ще бъдат финансирани и с европейски проекти и с наш бюджет, подчерта депутатката от ГЕРБ.

 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.