Кабинетът се готви за навалици в чужбина заради вота

ВИКТОРИЯ БОЯДЖИЕВА - сряда, 15-03-2017 - 13:21

Заявленията за гласуване в чужбина за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март са със сериозен процент повече в сравнение с подадените за президентските избори в края ма 2016 година. Това заяви служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев след редовното заседание на кабинета. Той припомни, че гласуването в чужбина се осъществява и без предварително подадена декларация, което означава, че е възможно активността на вота да е още по-голяма, което да наложи необходимост от удължаване на изборния ден. По думите му опашки се очакват в Лондон, Турция и Германия. В тази връзка Янев посочи, че при необходимост има готовност да се командироват допълнителни служители зад граница.
Янев съзря още и рискове от възможно струпване на автобуси и автомобили на границата с желаещи да гласуват, а и за възможна мигрантската активация в изборния период. "Взети са мерки. Имаме готовност за предприемане и на допълнителни мерки при нужда", гарантира министърът.
Янев припомни още, че всички български граждани навсякъде по света имат равно право на вот в отговор на очакван, според него, въпрос как ще реагира правителството на призиви на политици да се затвори границата или да се намалят изборни секции.

От думите му стана ясно също, че служебният премиер Огнян Герджиков прави проверка на подготовката на изборите, като такава вече е направена в Русе, а предстояли и срещи в Благоевград и област Велико Търново. "Над всички сигнали на опити за търговия с гласове се работи. Съвместните екипи на МВР, прокутатурата и ДАНС работят съвместно и реагират на всякакви сигнали", увери той, като не даде повече информация, за да "не пречи ма службите да си вършат работата". И допълни, че засега подадените сигнали са по-малко в сравнение с други избори.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.