Изнудвал близки на раирани да плащат, за да им бъде осигурена работа зад решетките

Четири години затвор за шеф на пандиз

РАЙНА ТОШЕВА - вторник, 31-01-2017 - 15:51

Вече бивш шеф на врачанския затвор се сдоби с ефективна присъда за рекет, корупция и злоупотреба със служебното си положение. Врачанският окръжен съд даде четири години решетки и глоби с 6000 лева старши инспектор Николай Кюпарски. В качеството си на началник група за социална дейност и възпитателна работа в затворническото общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ той изнудвал близки на раирани да му плащат, за да им осигури работа зад решетките. Уловката е, че като се трудят, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си. Два работни дни се считат за три от присъдата им. Като негов съучастник е осъден и бившият пандизчия Георги Борисов, който ще търка наровете три години.
 

Кюпарски се възползвал от факта, че има право да изготвя и внася становище в комисията за промяна на статута на затворниците и изпращането им на работа. В началото на 2015 г., с помощта на съучастника си Георги Борисов, който изтърпял присъда през 2010 г. и 2011 г, корумпираният шеф се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от тях 3000 лева, за да го включи в работните групи. Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на съучастника му чрез системата за бързи разплащания „Изи Пей“, който получил парите и ги предал на Кюпарски.  
В края на октомври същата година на автогарата във Враца Кюпарски поискал подкуп и от роднина на друг лишен от свобода като този път помолил свой близък да осъществи следващите контакти. На 8 ноември жена, с която осъденият живеел на семейни начала, превела 3000 лева по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал. 
И двете деяния Кюпарски е извършил чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, изразяващо се в поставяне на условия на близките на осъдените лица, че ако не дадат исканите парични суми няма да изпраща  затворниците на работа, за да намалят наказанието си, както и няма да изготвя становища за пускането им в отпуск.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.