Космос

Сондата "Касини" започна смъртоносното си спускане

Агенция Монитор - вторник, 12-09-2017 - 18:34

Космическият апарат "Касини", който изследва системата на Сатурн от 2004 г., направи корекция в курса си, която го изпраща към предвидената му гибел в петък, съобщи Би Би Си.

"Касини" прелетя на по-малко от 120 000 км от гигантската луна Титан в понеделник. Това промени траекторията на апарата достатъчно, за да се насочи за сблъсък със Сатурн.

Вече нищо не може да спре смъртоносното спускане в атмосферата на Сатурн. "Касини" ще бъде разкъсан на парчета, докато преминава през облаците. Компонентите на апарата ще се стопят и ще се разпръснат сред газовете на планетата.

Откакто пристигна край Сатурн преди 13 години, "Касини" многократно използва гравитацията на Титан - втората по големина луна в Слънчевата система, за да променя посоката си и да изследва планетата, спътниците и пръстените й от различна позиция. Тази стратегия даде възможност да не бъдат запалвани двигателите на апарата всеки път при смяна на посоката. Сега обаче горивото почти е изчерпано и НАСА реши да не оставя "Касини" да се рее безконтролно около Сатурн.

НАСА нарече вчерашното прелитане на "Касини" край Титан "целувка за довиждане". То беше в 19,04 ч. по Гринуич (22,04 ч. българско време). Прелитайки край луната, сондата направи снимки и събра научни данни за последен път, които излъчва към Земята днес.

Освен последния поглед към Титан, учените от мисията се надяват да получат още снимки на пръстените и луната Енцелад. Идеята им е към края да използват само инструментите, които могат да измерват средата около Сатурн, като магнитното поле, или да взимат проби и да установят състава на газовете.

През последните три часа преди "удара" в петък, последните събрани данни ще бъдат предадени пряко към Земята. След като сондата влезе в атмосферата на Сатурн, контакт с нея ще има за много кратко време - вероятно няколко десети от секундата.

Сигналът към Земята ще спре около 11,55 ч. по Гринуич (14,55 ч. българско време).

"Касини" изследваше Сатурн и "антуража му" от 62 луни от юли 2004 г. Той осигури данни за почти 4000 научни публикации. От изстрелването през 1997 г. "Касини" е изминал 7,9 милиарда километра. Апаратът откри 6 луни, направи 453 000 снимки, изпълни 2,5 милиона команди, събра 635 гигабайта научни данни.

Мисията, която първоначално се наричаше "Касини-Хюйгенс", е съвместна - с участието на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.