Майсторът – лютиер Едрю Едрев с част от отличията си
фейсбук

Лютиер стана почетен гражданин на Казанлък

Христо Христов - петък, 26-05-2017 - 16:27

Един от най-известните лютиери в България, роденият през 1958 година Едрю Едрев стана почетен гражданин на родния си Казанлък. Решението на общинския съвет за удостояването на майстора на струнните инструменти с почетната огърлица е единодушно, отличието ще бъде оповестено официално за празника на града от амфитеатрална сцена в близост до оригиналната Казанлъшка тракийска гробница.

Едрев е първият българин, дипломирал се в международния институт за струнни музикални инструменти и технология на дървесината, както и в академията на името на Антонио Страдивари . Ученик е на известните по цял свят италиански лютиери Бисолоти, Амигети и Сколари. Той е сред първите преподаватели по изработка на цигулки в националната гимназия „Академик Дечко Узунов“, бил е първият председател на сдружението на родните лютиери, основано през 1998 година.Дълги години е работил във фабриката за китари „Кремона“. Негови инструменти са носители на отличия в конкурси в Чехия, Италия, Унгария и Германия, сред купувачите им са световноизвестни музиканти от САЩ, Япония, Тайван и др. Самият той е бил канен неендократно за член на международните журита за определяне на майсторски изработки.

През миналата седмица майсторът се завърна от Токио и Осака, където взе участие в открит урок с участие на над 50 цигулари и виолисти, използващи негови инструменти.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.