UC Santa Cruz

Розови стъкла генерират електричество и помагат на растенията

Агенция Монитор - понеделник, 06-11-2017 - 14:28

Оранжериите винаги са разположени на слънчеви места, така че защо в тях да не се интегрират слънчеви панели?

Точно това са направили от компанията Soliculture в Калифорнийския университет в Санта Круз, но покривното стъкло на оранжерията е розово (маджента). Според ново изследване, това не уврежда растежа на растенията, а дори някои растения се развиват по-добре под цветната светлина.

Оранжерията използва известно като фотоволтаична системи със селективна дължина на вълната (WSPVs), тъй като тази технология генерира по-ефективно електричество на по-ниска цена от традиционните фотоволтаични системи.

Ярко розовия покрив абсорбира сините и зелените вълни от светлинния спектър и предава енергията им до тесни фотоволтаични ленти, които произвеждат електричество. Това електричество може да се използва за захранване на системите в оранжерията, като вентилатори, нагреватели и напоителна система, което позволява оранжериите да се захранва самостоятелно ида не използва изкопаеми горива.

В проекта, ръководен от проф. Майкъл Лойк съосновател на Soliculture, от университета в Санта Круз са отглеждани различни видове растения в обикновени оранжерии и в такива с розов покрив. Отглежданите над 20 вида растения включват, домати, краставици, лимони, лайм, чушки, ягоди и босилек, като учените са следили фотосинтезата и плододаването.

Според Лойк, 80 % от растенията не са се повлияли от розовата светлина, докато 20 процента са се развивали дори по-добре. Освен това, доматите отглеждани в розовата оранжерия се нуждаят от 5% по-малко вода.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.