МОН

63 932 четвъртокласници на изпит по български език

Агенция Монитор - вторник, 09-05-2017 - 15:53

63 932 ученици от четвърти клас трябва да се явят утре на национално външно оценяване (НВО) по български език и литература. Изпитът започва в 10 ч. и ще се проведе в 1870 училища. Той ще продължи един учебен час, а за децата със специални образователни потребности – два учебни часа.

Второто външно оценяване по математика пък ще бъде в петък, а в понеделник и във вторник ще се проведат тестовете по човекът и природата и човекът и обществото. Резултатите от националните външни оценявания по всеки от предметите се измерват в точки и се вписват в удостоверението за завършен IV клас.

Изпитът по математика може да бъде вход в гимназиите с профил “Математически” и “Природни науки”, за учениците, които искат да кандидатстват след 4 клас. Тежестта на резултата от НВО при балообразуването се определя от Педагогическия съвет на конкретното училище.

Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети и да се определени необходимостта от подкрепа. Също така чрез изпитите се прави мониторинг на образователния процес на различни равнища – училищно, регионално и национално.


 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.