Много си правиха снимки около ретро машината.
Снимка Авторът

Парна атракция дърпа влака за Банкя

Васил Нанчев - събота, 17-10-2015 - 14:13

500 души пътуваха днес преди обяд с влак с парен локомотив между София и Банкя. Турът предизвика небивал интерес не само сред пътниците, сред които бяха и много чужденци от Сърбия, Канада и Германия. По междинните гари, където композицията не спря, прелезите и кварталите по маршрута й стотици я снимаха. Имаше любители на ретро машините, които бяха заели позиция с камери в царевична нива, покрай линията. По време на престоя на влака в Банкя много хора се снимаха около локомотива и на стъпалата му, влязоха да разгледат кабината. Разпитваха машиниста и колегите му. Най-голям бе интересът у децата.

Пътуващи жители на Банкя споделиха, че има идея подобни турове да се правят поне 2-3 месечно и по този начин курортът да може да привлича повече чужди и наши туристи през почивните дни.

Паровозът от серия 46 е обновен и пуснат в експлоатация през лятото. Основен инициатор това да стане е главният му машинист Ангел Алексиев, който днес караше локомотива. „Идеята да се възстанови машината ми дойде преди 2-3 години, когато водихме група чужденци да разглеждат депо за стари локомотиви край Горна Оряховица. Те се трупаха основно около нея, защото тя бе най-запазена и им хвана окото“, обясни той. „Споделих идеята с началниците и в началото на 2014 г. локомотивът бе докаран в депото в София, където го върнахме за нов живот“, допълни машинистът.

В неделя локомотивът 46.03 ще направи още едно пътуване до Банкя. Композицията тръгва пак в 10.00 и стига до крайната гара за не повече от половин час. Билетите и за този тур обаче вече са свършили. В обратна посока потегля в 12.00. Машината е известна още с прозвището „Баба Меца“ и с това, че на нея е работил поетът Никола Вапцаров. Произведена е през 1931 г. в Полша и е била в експлоатация 44 години.