Водата в Скът не се покачва, но страхът от потоп остава

РАЙНА ТОШЕВА - петък, 09-03-2018 - 14:34

Изпомпват денонощно опасния язовир „Рогозен 1”, който се излива в реката, наводнила Мизия

Поредно денонощие продължи борбата с водната стихия, която заплашва да потопи три села в община Хайредин и Мизия. Добрата новина е, че нивото на река Скът, която отнесе преди четири години Мизия, вече не се покачва. До критичния й обем остава около един метър. Това дава надежда на местните управници, че тази пролет стихията може да бъде овладяна и те успокояват жителите на населените места в региона. Но страхът на хората, преживели големия потоп през 2014-та остава. Затова и те са на денонощна стража край реката, която вече е започнала да се разлива, но извън територията на селата и града. Засега единственият дискомфорт на мизийци е, че трябва да изтърпят наложения воден режим. Това се налага, тъй като местните кладенци, които захранват с питейна течност абонатите, са частично залети от високите води на река Скът.
 Относително по-спокойна вече е обстановката в селата Рогозен, Бързина и Ботево. Хората, които бяха евакуирани вече са се прибрали по домовете си, но бедственото положение остава, съобщи кметът на община Хайредин Тодор Тодоров. Налага се опасният язовир „Рогозен 1” да се изсмуква денонощно като всяка една от мощните хидрофорни помпи „гълта” по 50 тона вода в минута. Освен това в преливника непрекъснато се хвърля скална маса, която намалява силата на струята и помага той да не се доразруши.

 

За тази работа е нужна още тежка техника и кметът призова фирми, които разполагат с такава да помогнат. По сметките на местния управник за ремонта на водоема са нужни към 2 милиона лева, т.е. колкото е бюджета на общината. Тодор Тодоров е категоричен, че тази сума е непосилна за хазната на Хайредин. Дори се кани да предложи на общинския съвет да гласува решение, с което да подарят язовира на държавата.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.