3-дневният документ за градския транспорт струва 20 лева

София пуска карта за трамвай и кръчма

МАРИЯ НИНОВА - понеделник, 27-11-2017 - 18:00

Дава отстъпки в над 50 заведения, книжарници и музеи

Столичани и гости на града вече могат да си извадят тридневна карта за градския транспорт, с която да ползват намаление в кръчми, музеи и книжарници.

Тридневната „Карта София“ за градския транспорт вече обновена и важи за повече обекти, съобщиха вчера от Центъра за градска мобилност.

Срещу 20 лева желаещите ще имат възможност освен да се движат по всички линии на градския транспорт, да се възползват от намаления в цените в над 50 обекта в столицата. Сред тях има заведения за хранене, музеи, книжарници, обекти за спорт и развлечение. С превозния документ може да се покара по-евтино и картинг.

„Подобна карта и досега можеше да се закупи, но обектите включени в нея бяха доста по-малка бройка и не предизвика голям интерес у столичани“, обясниха от ЦГМ. Картата с новите обекти вече е пусната в продажба. Тя е за срок от три последователни календарни дни, а валидният период се изписва на лицето й в момента на издаването. Документът може да се използва само от един човек, уточниха от ЦГМ. В момента от общинската фирма подготвят книжка-каталог за обектите, в които ще се ползват отстъпки, която да се предоставя при издаването на „Карта София“. Дотогава хората могат да се информират за отстъпките на сайта на дружеството.

Например с картата ще се карат по-евтино ски на Витоша, тъй като притежателите й ще ползват 20% намаление в цената. Безплатно ще може да се посети галерия-музей „Дечко Узунов“, Гарнизонното стрелбище, музея на Софийския университет, музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, музея по палеонтология и музея за история на радиото. В други музеи пък отстъпката е 1 лв. „Карта София“ предоставя 50% намаление на цената на билета за влизане в Ботаническата градина и музея „Земята и хората“. Отстъпките за софийските кръчми варират от 5 до 10%.

От дружеството прогнозират, че интересът към „Карта София“ ще бъде засилен в периодите на активен туризъм. Също така очакват повече продажби по време на председателството на страната на Съвета на ЕС, което ще се проведе през първата половина на 2018 г. Тогава се очаква столицата да бъде посетена от над 20 000 европейски делегати.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.