Менда Стоянова
МОНИТОР
ЗАСЕГА

Прагът на кешовите плащания остава 10 000 лв.

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - четвъртък, 13-07-2017 - 18:22

Прагът на кешовите плащания остава 10 000 лева. Това решиха депутатите по време на второто четене на законопроекта на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) в Комисията по бюджет и финанси.

Народните представители не приеха предложението на председателя на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ всички плащания над 5 хил. лева да минават по банков път.

Както „Монитор“ вече писа, промените в ДОПК вече минаха на първо четене в пленарна зала и депутатите приеха разпоредби, според които от 1 януари 2018 г. прагът за кешовите плащания трябваше да падне на 3 хил. лв., а от началото на 2019 г., т. е. след 2 години, нямаше да можем да се разплащаме в брой за суми над хилядарка. Гласуваните промени гласяха, че още от другия месец, т.е. от 1 август всички плащания над 5 хил. да стават по банков път.

„Народните представители действаха емоционално и първосигнално, вероятно мотивирани от хилядата лева, които бяха първоначално внесеният вариант“, заяви Стоянова за „Монитор“.

По думите й намаляването на кешовите плащания от 10 хил. на 5 хил. лева би било една изключително полезна мярка, още повече че 15 от 28 страни в ЕС са въвели ограничения до 3 хил. евро.

Според нея предложените 5 хил. лева не биха затруднили стопанския оборот, както и разплащанията на физическите лица, но при всички случаи това биха спомогнали за борбата със сивата икономика.

Стоянова добави още, че народните представители трябва да преосмислят позицията си и добави, че предложението й ще бъде гласувано на второ четене в Народното събрание.

Промените, предложени от Менда Стоянова, бяха подкрепени и от Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Васил Тодоров от БТПП каза по време на заседанието, че таван от 5 хил. лв. за плащания кеш според техните проучвания са приемливи за бизнеса.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.