Учителят, който е участвал в скандала с гимназиста.

Учител и ученик се дърпат и си пляскат шамари, ще се съдят взаимно

РУМЕН ЖЕРЕВ - петък, 17-02-2017 - 13:04

Поредният скандал в благоевградската Природо-математическа гимназия “Сергей Корольов” излезе наяве в медиите 2 седмици след инцидент, разиграл се във физкултурния салон на училището. На 1 февруари сутринта, в началото на втория час по физкултура единайсетокласникът Георги Кайнакчиев влязъл в стаичката с топките до салона, където учителят им Владимир Стоянов помпал топките за учебните занимания: “Влади, дай една топка, ако си я напомпал, за да загреем”, казал ученикът на учителя си. Взел топката и понечил да излезе. Тогава изведнъж пред единадесетокласника се изпречил другият учител по визкултура Антон Ишев, който също бил в стаичката: “Кой си ти бе, келеш, та да наричаш учителя си Влади?” Последвали размяна на ругатни и взаимно посягане един на друг.

На Педагогически съвет Ишев докладвал и ученикът бил наказан с намаляване на поведението, както и последно предупреждение за изключване от гимназията. Имал и неизвинени отсъствия преди време. След като инцидентът влезе в новините, а гимназията за пореден път доби скандална популярност Педагогическия съвет се събира отново и изключва единайсетокласникът Георги Кайнакчиев от училище.

Днес сутринта почти цялата гимназия от ученици и учители се събраха пред стълбите на протест – едните в защита на съученика си, а другите застанаха зад колегата си. Бащата на изключения от Георги Кайнакчиев заяви, че ще съди училището, той посочи още, че макар синът му да има неизвинени отсъствия това не бива да бъде причина за изключването му. “Не Георги, който се извини на г-н Стоянов, че го е нарекъл Влади, а другият учителят е посегнал да удари сина ми”, твърди бащата.

Според адвоката на семейството Абаров първо е имало наложена санкция на Педагогическия съвет и след това, когато нещата станаха достояние до медиите и се разбра, че ще има проверка, той е бил изключен. Учителите от гимназията подкрепиха колегата си г-н Ишев и добавиха, че в във версията на Георги е имало много разминавания. Антон Ишев също заяви, че ще съди семейството на ученика за клевета. За «Монитор» директорът на Регионалното управление по образование в Благоевград Ивайло Златанов коментира инцидента така:

“Днес сутринта изпратих в гимназията двама инспектори, за да направят задълбочена проверка на неприятния случай. Резултата трябва да ми представят до края на работния ден. Тогава ще преценим кой и как да бъде наказан. Но още сега мога да споделя моето лично мнение на базата на писмените разкази на двамата учители и ученика, които са пред мен. Основната вина, според мен е на титуляра учител по физическо Владимир Стоянов. Не може по време на учебен час той да предоставя задълженията си на ученик и да влиза в стаята с топките, за да ги помпа. Всеки учител, независимо дали е по физическо или математика е длъжен преди началото на часа да е подготвен с всички учебни пособия. Другата му грешка е, че си е застлал учениците да го наричат “Влади”. Основния компонент от авторитета на учителя е респекта, който учениците трябва да изпитват към учителите си. А относно кой кого ударил склонен съм да повярвам на версията на ученика. Другият учител по физическо Антон Ушев, който също бил в стаята с топките е посегнал пръв с лявата си ръка към лицето на ученика Георги Кайнакчиев, защото в дясната си е държал телефона си, за да се обади на помощник-директора. Ще изчакам колегите да ми предоставят доклада си и тогава ще вземем решение. Възможно е ученика да бъде върнат в математическата гимназия”, каза шефа на инспектората Ивайло Златанов. Преди 2 месеца в час по история се разигра бой в класната стая. Единият ученик си извади медицинско за счупен нос и натъртвания по лицето

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.