Прокуратурата протестира домашния арест на Чоков и сина му

РАЙНА ТОШЕВА - четвъртък, 12-01-2017 - 11:38

Болежките на кмета на Галиче са стари и не са му пречили да върши престъпленията, в които е обвинен

Специализираната прокуратура поиска от Апелативния специализиран наказателен съд да отмени определението на Специализирания наказателен съд от 9 януари, с което мерките за неотклонение на кмета на Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин са изменени от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Според наблюдаващия делото прокурор е неприемлив доводът, че с предявяването на материалите по делото на Ценко и Мартин Чокови, седем месеца след като са им повдигнати обвиненията, е намаляла опасността да извършат нови престъпления. Събраните по делото доказателства сочат за висока обществена опасност от деянията им. Повдигнати са им обвинения за участие и ръководене на банда, за лихварство, за отвличане, за нанасяне на средна телесна повреда и за палеж. За всяко от тези престъпления законът предвижда от 1 до 10 години затвор като за отвличането може да стигне до 20 или доживотни решетки.

Според обвинението предявяването на делото не е променило личността на Чоков старши и сина му и не е намалило обществената опасност на деянията им. Заключенията на приложената по делото медицинска експертиза за състоянието на галишкия управник пък сочат, че всички заболявания, от които той страда, датират от преди задържането му. Тоест, те не са попречили по никакъв начин на Ценко Чоков да извърши престъпленията, за които е обвинен, нито намаляват възможността да извърши нови. А Мартин Чоков няма здравословни проблеми и по отношение на него също не са налице основания за изменение на мярката за неотклонение по медицински причини, се казва в протеста на прокуратурата.Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.