Проверка продължила 2 години установи, че 50 от условията в приватизационния договор за "Укртелеком" не са били изпълнени.
СНИМКА WIKIMEDIA.ORG

Кипърски съд запорира активи 820 млн. долара на украинския милиардер Ринат Ахметов

Агенция Монитор - петък, 05-01-2018 - 14:16

Съд в Кипър замрази активи на стойност 820 млн. долара на най-богатия гражданин на Украйна и собственик на холдинга "СКМ" Ринат Ахметов, пише Financial Times. Изданието се позовава на решение на окръжния съд на Никозия по дело, свързано с приватизацията на най-големия в Украйна оператор за фиксирани връзки "Укртелеком".

Среди активите на бизнесмена, засегнати от решението на съда са затвореният жилищен комплекс One Hyde Park в лондонския район Найтсбридж, който в момента на придобиването му от Ахметов се е смятал за най-скъпия имот в Света.

През октомври Стопанският съд в украинската столица Киев отмени приватизацията на "Укртелеком" и реши да се развали договора за продажбата между Фонда за държавна собственост на Украйна (ФГИ) и компанията "ЕСУ" на Ахметов. В началото на 2011 г. "Укртелеком" е бил продаден за 10,575 млрд. гривни (1,32 млрд. долара по курса тогава) на "ЕСУ" - дъщерна фирма в Украйна на австрийската EPIC, която от своя страна е собственост на 5 физически лица граждани на Австрия. При обявяването на търга за раздържавяването на телекома Фондът е поставил условия, препятстващи участието в него на големи чужди компании като Deutsche Telekom, FransTelecom, Nortelecom, "Связьинвест" и VimpelCom.

Две години по-късно холдингът на Ахметов "СКМ" и австрийската EPIC подписват договор за покупко-продажба на 100% от акциите на UA Тelecominvest Limited (Кипр), притежание на "ЕСУ", която от своя страна е собственик на 92,79% от акциите на "Укртелеком".

В периода 2016-2017 г. Фондът за държавна собственост на Украйна провери изпълнението на условията по приватизационната сделка на телекома и установи, че над 50 от тях не са били изпълнени.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.