Откриха атмосфера около екзопланета

агенция Монитор - петък, 07-04-2017 - 12:28

Астрономи за пръв път откриха атмосфера около скалиста екзопланета, чиито размери са сходни със земните, предаде Франс прес.
Макар че не става дума за откриване на живот на друга планета, тези наблюдения са важна крачка напред в правилната посока, защото за пръв път е открита атмосфера около планета, масата и радиусът на която са сходни с тези на Земята, поясниха учените.
Въпросната екзопланета, кръстена GJ 1132b, се намира на разстояние 39 светлинни години от Земята в съзвездието Корабни платна. Размерите й са с 16 на сто по-големи от тези на Земята. GJ 1132b обаче орбитира прекалено близо до звездата си - червено джудже, за да бъде обитаема.
Според астрономите, температурата на повърхността й надхвърля 250 градуса Целзий.
Наблюденията навеждат на мисълта, че в атмосферата й има голямо количество вода или метан. Ще трябва да се направят допълнителни изследвания с по-мощни телескопи, за да се идентифицират химичните вещества в нея.
Учените предлагат няколко хипотези, като тази за планета, на която има много вода, а атмосферата й съдържа горещи водни пари.
Червени джуджета са огромното мнозинство от звездите, а откриването на планета, около която има атмосфера, в подобна звездна система показва, че предварителните условия за съществуване на живот са често срещани във Вселената, отбелязват учените.
Във всеки случай това откритие превръща GJ 1132b в приоритетна мишена за наблюдения с космическия телескоп "Хъбъл", Много големия телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили и космическия телескоп "Джеймс Уеб", чието изстрелване е планирано за 2018 г.
Екипът, включващ учени от института "Макс Планк" за астрономия в Германия, е използвал европейския телескоп ESO/MPG в Чили, за да заснеме звездата GJ 1132 и да изследва намаляването на интензивността на светлината при всяко минаване на планетата пред нея. Измерването на поглъщането на звездната светлина позволило да се установи съществуването на атмосфера.
Планетата GJ 1132b е открита през 2015 г., но астрономите не знаеха дали около нея има атмосфера.
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.