Цените на въглищата са скочили с 3,8 на сто за месец, отчете националната статистика.
СНИМКА МОНИТОР
Статистиката отчете:

Цените на ток и парно падат, на въглищата растат

Агенция Монитор - понеделник, 30-11-2015 - 16:56

Цените на производител в сектора производство и разпределение на електроенергия, топлоенергия и и газ намаляват с 2,6% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за октомври. Ръст обаче има по отношение на цените при добив на въглища – от 0,8% спрямо октомври 2014 година и от 3,8% спрямо предходния месец септември.

Като цяло цените на производител в промишлеността на вътрешния пазар са с 3,8% по-ниски спрямо октомври 2014 година. Най-сериозен е спадът в цените в сектора на добивната промишленост – със 7,7%, докато в преработващата промишленост свиването е от 4,4 на сто.

Данните на НСИ показват още, че спрямо септември 2015 година цените на производител в енергетиката намаляват с 1,5% и са в основата на понижението на общия показател за вътрешния пазар с 0,6%. В преработващата промишленост също има намаление, макар и с минималните 0,1%.

Спадът на цените на производител в сектора на промишлеността донякъде обаче се компенсира от добивната промишленост, където през октомври има ръст на цените на производител в рамките на 0,9 на сто на месечна база