Паметникът на Ботев във Враца се руши

РАЙНА ТОШЕВА - вторник, 17-01-2017 - 14:14

Един от най-въздействащите паметници на Христо Ботев, който се извисява на централния площад във Враца, се руши. Местната управа предприема спешни мерки за ремонт не само на монумента, но и на целия архитектурен ансамбъл около него, съобщи кметът Калин Каменов.

Много сигнали от граждани, възмутени от състоянието на паметника са предизвикали изготвянето на експертиза. Специалистите установили, че в бронзовата фигура на Войводата са зейнали пукнатини, а между каменните плочи в пиедестала, трибуната и стената зад нея са се отворили фуги. Особено тежко е състоянието на стената с барелефите, където след многократното навлизане на вода се е образувал калцификат, който е изключително трудно отстраним. Тези дефекти доброволецът Харалампи Петров години наред се опитваше да замазва с подръчни средства, но вече е крайно време експерти в тази област да напишат рецептата за лечението на релефите със сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път.

Паметникът, ситуиран на естествения фон на Балкана в центъра на града е един от символите на Враца. 12-метровият монумент от бронз и сив гранит, дело на големия български скулптор Владимир Гиновски е издигнат на площада през 1964 година. Оттогава съществени ремонти по него не са правени, но в последно време фигурата на поета – революционер поне се мие със специален шампоан в навечерието на традиционните Ботеви дни, които се провеждат всяка година от 27 май до 2 юни. Любопитно е, че паметникът бе осветен чак 50 години след издигането му – през 2014 година от митрополит Калиник, който почина наскоро. По този повод авторът Владимир Гиновски тогава каза: „Ако сега се заема с интерпретация на Ботевия образ в скулптура, вероятно няма да се повтори със създаденото в ранните ми години. Но във всички случаи възторгът ми от него няма да се охлади, най-вече поради неговата гениална мисъл, от неговия прекрасен образ и от неговия още по-героичен подвиг и саможертва”. За съжаление скулпторът се спомина в края на същата година. Но монументът на Войводата във Враца остава и се нуждае от грижи, за да се върне величествения му вид.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.