Доц. Христо Хинков, психиатър

Безсъние и намалена работоспособност маскират депресията

Мила Мишева - сряда, 16-08-2017 - 18:17

- Доц. Хинков, резките промени в температури, на които бяхме свидетели в последните дни, влияят ли на психичните разстройства?

- По-скоро горещините могат да отключват състояния на мании, които са част от т.нар. биполярни разтройства. Биполярното разтройство включва две фази депресии и маниакални фази, които се изразяват със свръхактивност, повишено настроение, неадекватно поведение в някои случаи, макар неизлизащо драстично от рамките на нормалното, т.е. няма налудности и психоза. Има едно повишено, радостно настроение и странно поведение. Това е манията най-често, като горещините в по-дълъг период да обострят такива състояния, но при резките смени на температурите няма данни за такова влияние.

- Какво показва вашият опит, има ли през този сезон увеличаване на пациентите с депресивни състояния с тревожност?

- Аз нямам пряка клинична работа и мога да отговоря от името на моя екип, с който извършваме епидемиологични проучвания. За период от няколко години постепенно има нарастване на броя на самоубийствата, което може да се свързва с депресивни състояния. Иначе за тази година все още нямаме данни.

- Когато говорим за засилване на депресивните състояния, става дума за пациенти с диагноза, или за хора, които просто нещо ги мъчи и това влияе на настроението и поведението им?

- Има хора с диагноза, има и такива, при които се наблюдават колебания в настроението, тревожни състояния, които траят по-дълго време и които не се диагностицират, просто защото тези хора не достигат до специалиста, който да ги диагностицира. Такива хора предпочитат да ходят на работа, макар че им се намалява трудоспособността, както и качеството на живота. Целта на нашите проучвания е да открием какъв е процентът на хората с такива скрити заболявания, които не са стигнали до специалисти.

- В българина сякаш битува мисленето, че колкото и зле да се чувства, не трябва да ходи на психолог или психиатър, за да не го „вземат за луд“. Кои са първите симптоми, които не бива да подценяваме и да се обърнем към специалист?

- На първо място безсънието, лесната раздразнителност и усещането, че нещата, които някога са ни доставяли радост, вече не ни радват. Най-общо това са първите симптоми.

- Към какъв специалист трябва да се обърнем?

- Ако общопрактикуващият лекар е достатъчно доверен, бих препоръчал хората с такива оплаквания да се обърнат към него. Той може да се ориентира и да ги насочи към психиатър. За хората, които нямат страх от психиатрите, бих препоръчал директно да се обърнат към тях или пък към психолозите. Но психологът също ще ги насочи към психиатър, защото обикновено едни такива симптоми като безсъние, особено ранно събуждане, намалена виталност и работоспособност и други соматични разхвърляни оплаквания без ясна локализация могат да маскират една депресия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.